«Είναι πολύ πρώιμο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία των εσόδων, καθώς βρισκόμαστε μόλις στον πρώτο μήνα. Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό ότι η σύγκριση πλέον για τη δυνητική λήψη μέτρων, είναι με βάση τους στόχους και όχι την περσινή χρονιά», δήλωσε αφοπλιστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Τα στοιχεία έδειξαν υστέρηση στα έσοδα του Ιανουαρίου, ενισχύοντας παρά καθησυχάζοντας τους φόβους για νέες αποκλίσεις, λόγω μεγαλύτερης μείωσης της κατανάλωσης έναντι των αρχικών προβλέψεων.
Αυτό που δήλωσε στην πραγματικότητα ο κ. Σταϊκούρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, είναι ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί με ασφάλεια εάν θα επιτευχθεί ο φετινός στόχος των εσόδων, παρά το ότι ο πήχης έχει τεθεί περίπου 3 δισ. ευρώ χαμηλότερα από πέρσι, καθώς όπως αναγράφεται ρητώς και στο Μεσοπρόθεσμο και στην Εκθεση του ΔΝΤ, υπάρχει ο κίνδυνος των μεγαλύτερων επιπτώσεων από τα μέτρα λιτότητας.
Πρόκειται για τη γνωστή συζήτηση των «πολλαπλασιαστών», ήτοι της μεθοδολογίας που χρησιμοποίησε το ΔΝΤ για να μετρήσει τις υφεσιακές πιέσεις από τα μέτρα λιτότητας, συζήτηση που μπορεί Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ να «γειώνουν» με περισσή ευκολία, ωστόσο δεν παύει να απασχολεί το υπουργείο Οικονομικών, που έχει ήδη πάρει τα πρώτα ανησυχητικά μηνύματα από το πεδίο των φόρων κατανάλωσης.
Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες ότι το πεδίο των εσόδων απαιτεί προσοχή, όπως επίσης ότι με διπλωματικό μεν αλλά σαφή τρόπο διατήρησε «ζεστή» τη σχετική συζήτηση.
Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει, άλλωστε, το δικό του «φάκελο», με στοιχεία που θα αποδεικνύουν την υποαπόδοση κάποιων μέτρων, με στόχο αυτά να τροποποιηθούν. Στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκεται ο ΦΠΑ στην εστίαση και όπως προκύπτει από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, ενδεχόμενη θετική απάντηση της τρόικας στο αίτημα για μείωση του συντελεστή, πέρα από το ουσιαστικό αποτέλεσμα -η νέα τουριστική περίοδος βρίσκεται προ των πυλών- θα έχει και θετικό αντίκτυπο και στην ψυχολογία καταναλωτών και επιχειρήσεων.