Υπό το φόβο της εξαφάνισης ζουν οι συνεχώς κυνηγημένοι σε πολλά κράτη της Αφρικής, ιδιαίτερα στην Τανζανία, «αλμπίνοι», οι άνθρωποι που πάσχουν από την ασθένεια της λευκοπάθειας. Το τελευταίο περιστατικό ακρωτηριασμού ενός 7χρονου αγοριού για να χρησιμοποιηθούν τα άκρα του σε τελετές μαγείας ή να πουληθούν σαν φυλακτά, επαναφέρει το τραγικό αυτό θέμα στην επιφάνεια.
Ο άτυχος Μουιγκούλου Μαγκέσα έπεσε πριν από μερικές ημέρες στα χέρια τριών αδίστακτων ανθρώπων οι οποίοι τον ακινητοποίησαν και έκοψαν τα χέρια του με σκοπό να τα μοσχοπουλήσουν στη μαύρη αγορά.
Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της τοπικής επαρχίας Μιλέπα στην Τανζανία το αγόρι βρήκαν εγκαταλειμμένο στο δρόμο κάποιοι συμμαθητές του που τον συνόδευσαν σπίτι ενώ αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται εκτός κινδύνου σε νοσοκομείο της περιοχής.
Το τελευταίο περιστατικό φέρνει ξανά στο φως της δημοσιότητας το ανελέητο κυνηγητό στο υπόκεινται αυτοί οι άνθρωποι στη συγκεκριμένη χώρα της Αφρικής με τα διάφορα μέλη του σώματός τους να πωλούνται μέχρι χιλιάδες δολάρια στη μαύρη αγορά ως φυλακτά και αντικείμενα σε τελετές μαγείας.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα μία μητέρα τεσσάρων παιδιών είδε μια συμμορία πέντε λαθρέμπορων να της επιτίθεται και να της κόβουν το χέρι, το οποίο, ωστόσο, βρέθηκε μερικές ημέρες αργότερα πεταμένο σε ένα χωράφι.
Τον περασμένο μήνα ένα ακόμη αγόρι πέθανε σε μια άλλη περιοχή της Τανζανίας καθώς άγνωστοι του έκοψαν ολόκληρο το χέρι.
Τι είναι ο Αλφισμός - Αλμπινισμός - Λευκοπάθεια
Η ιδιαίτερη αυτή πάθηση εμφανίζεται εκ γενετής σε ένα άτομο με τα κύρια συμπτώματα να είναι το λευκό χρώμα και δέρμα και στις τρίχες των μαλλιών, ενώ η ίριδα των ματιών είναι ρόδινη.
Προκαλείται από την έλλειψη χρωστικής και οφείλεται σε βλάβη των γονιδίων που καθορίζουν τη σύνθεση της μελανίνης. Η έλλειψη δεν είναι απαραίτητα κληρονομική, ενώ εμφανίζεται σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φυλής, περιβάλλοντος ή κλιματολογικών συνθηκών, ενώ, επιπλέον, εμφανίζεται σε ολόκληρη τη φύση, ζώα και φυτά.
Το μεγαλύτερο ποσοστό «αλμπίνων» μάλιστα παρατηρείται στην αφρικανική ήπειρο όπου η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων έχουν μαύρο χρώμα δέρματος.
Η ιστορία ενός ανελέητου ρατσισμού και κυνηγιού
Εξαιτίας της ιδιαίτερης εμφάνισής τους οι άνθρωποι που πάσχουν από αλμπινισμό έχουν βρεθεί αρκετές φορές στο στόχαστρο διακρίσεων και ρατσιστικών επιθέσεων που συχνά συνοδεύονται από εξαιρετικά βίαιες εκδηλώσεις.
Σε αρκετές χώρες της Αφρικής, όπου ο πληθυσμός τους υπολογίζεται περίπου σε δέκα χιλιάδες, ωστόσο, όπου επικρατούν ισχυρές αντιλήψεις περί μαγείας οι «αλμπίνοι» αντιμετωπίζουν μια άνευ προηγουμένου επίθεση με τα περισσότερα περιστατικά να συμβαίνουν στην Τανζανία και το γειτονικό της Μπουρουντί.
Τα άτομα αυτά αποτελούν στόχο οργανωμένων συμμοριών λαθρεμπόρων οι οποίοι συνήθως πληρώνονται από γιατρούς και «μάγους» φυλών, συλλαμβάνονται και ακρωτηριάζονται με τα άκρα τους να χρησιμοποιούνται σε τελετές μαγείας ως φυλακτά, ενώ τα σωματικά αυτά μέλη φθάνουν μέχρι και τα 75.000 δολάρια στη μαύρη αγορά.
Το 2008 χαρακτηρίστηκε από δεκάδες τέτοιες επιθέσεις, όπου αναφέρθηκαν περίπου τριάντα πέντε δολοφονίες «αλμπίνων» χωρίς να υπολογίζονται οι ακρωτηριασμοί ανθρώπων που επέζησαν των επιθέσεων.
Οι δολοφονικές απόπειρες εναντίον αυτών των ανθρώπων συνεχίζονται με αμείωτη ένταση κυρίως σε αυτές τις δύο χώρες με την Τανζανία να κρατάει τα θλιβερά σκήπτρα, καθώς καταγράφονται κάθε χρόνο εκατοντάδες επιθέσεις.
Σε άλλες χώρες επικρατούν εξίσου γελοίες και επικίνδυνες αντιλήψεις, όπως στη Ζιμπάμπουε, όπου πιστεύεται ότι εάν ένας άνδρας που πάσχει από τον ιό του AIDS έρθει σε ερωτική συνεύρεση με γυναίκα «αλμπίνο» θα γιατρευτεί, γεγονός που έχει οδηγήσει σε αρκετούς βιασμούς γυναικών με αποτέλεσμα την εξάπλωση του ιού.
Ρατσισμός και στη φύση
Μπορεί αρκετές φορές να θεωρούμε ότι η φύση είναι πιο «σοφή» από το ανθρώπινο είδος, ωστόσο, η ιδιαιτερότητα των «αλμπίνων» προκαλεί αντίστοιχες ρατσιστικές αντιδράσεις, καθώς, στις περισσότερες φορές που εμφανίζεται ένα ζώο με αυτό το πρόβλημα, απομακρύνεται από το κοπάδι καταδικασμένο να ζει στο περιθώριο.