Τα εμπόδια που αντιμετωπίζει τα τελευταία τρία χρόνια η Ελλάδα και τις προσπάθειες που κάνει για να... επιβιώσει και να παραμείνει στην Ευρωζώνη, ανέπτυξε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνης Μανιτάκης με άρθρο του στην εφημερίδα Le Monde.
Ο κ. Μανιτάκης αναφέρθηκε στις αδυναμίες που χρειάστηκε να αναγνωρίσει και τα δρακόντεια μέτρα λιτότητας που αναγκάστηκε να πάρει η ελληνική κυβέρνηση, εφαρμόζοντας ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα σταθεροποίησης και δημοσιονομικής πειθαρχίας που δεν είχε ιστορικό προηγούμενο.
«Μετά από τρία χρόνια σοβαρής κοινωνικής και πολιτικής κρίσης, με πρωτοφανή μέτρα λιτότητας, εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης και αλλαγής, τόσο στην οικονομία όσο και στο πολιτικό σύστημα» τόνισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, συμπληρώνοντας πως η αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων και η εγκατάλειψη πρακτικών του «παλαιού πολιτικού καθεστώτος» φαίνεται να κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης.
Ο κ. Μανιτάκης ανέφερε στο άρθρο του πως μέσα σε διάστημα πέντε μηνών, υλοποιήθηκαν εκθέσεις αξιολόγησης για τις διοικητικές δομές 15 υπουργείων από επιτροπές που συγκροτούνται εξολοκλήρου από Έλληνες υπαλλήλους της διοίκησης. «Εκτιμούμε ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν αναληφθεί στην κεντρική διοίκηση θα έχει ως αποτέλεσμα μια μέση μείωση των διοικητικών δομών κατά 38%, δημοσιονομικό όφελος κατά μέσο όρο 12%, ενώ η υιοθέτηση των νέων οργανογραμμάτων θα επιτρέψει τη βέλτιστη λειτουργία της διοίκησης με λιγότερο προσωπικό» συμπλήρωσε.
Ακόμα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνισε πως ο στόχος της μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων είναι συνέπεια ενός μακροοικονομικού υπολογισμού των αναγκών χρηματοδότησης του ελληνικού κράτους. «Από λειτουργική άποψη, είναι πολύ φιλόδοξος (της τάξης του -21% σε διάστημα 5 ετών) και για να επιτευχθεί προϋποθέτει να οργανωθεί μια πρωτοφανής μετακίνηση προσωπικού ανάμεσα στις διάφορες διοικητικές μονάδες, καθώς επίσης και ένα σχέδιο επαναξιολόγησης των φορέων ώστε οι νέες δομές να έχουν τις κατάλληλες αρμοδιότητες και δυνατότητες» υπογράμμισε.
Παράλληλα, ο κ. Μανιτάκης σημείωσε πως η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία προκειμένου η Ελλάδα να επανέλθει στην ανάπτυξη και να βελτιώσει τις δημόσιες υπηρεσίες της, τόνισε όμως πως κάτι τέτοιο θα απαιτήσει μακρόχρονη προσπάθεια.
«Ο δρόμος είναι δύσκολος γιατί προσκρούει σε πλείστα συμφέροντα και σε βαθιά ριζωμένες νοοτροπίες, αλλά σε βάθος χρόνου θα τον διανύσουμε με επιτυχία. Λίγες μόνο χώρες έχουν πραγματοποιήσει τόσο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, και ακόμα λιγότερες το έχουν πετύχει μέσα σε τόσο στενά χρονικά περιθώρια» συμπλήρωσε.
«Παρ' ότι τα δεινά για τον ελληνικό λαό μοιάζει να μην έχουν τέλος, ο λαός αυτός καταφέρνει να τα αντιμετωπίζει με αξιοπρέπεια σε ένα πλαίσιο σταθερότητας της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και με κάθε συνταγματική εγγύηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του. Ζει με την ελπίδα να δει στον ορίζοντα την έξοδο από την κρίση, έχοντας βιώσει έντονα την απελπισία και την απογοήτευση» κατέληξε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.