Ανοιχτά μέχρι την τελευταία στιγμή θα παραμείνουν, τελικά, τα θέματα φορολογικού ενδιαφέροντος που «καίνε», αφού, παρά το ότι το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να περιμένουν έως την ερχόμενη Τετάρτη την κατάθεση των εκτελεστικών νόμων, προκειμένου να μάθουν όλες τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες που αφορούν στην κλιμάκωση της έκτακτης εισφοράς, του νέου αφορολογήτου στον ΦΜΑΠ, αλλά και των εξειδικεύσεων για τα κριτήρια που θα εφαρμοστούν στην καταβολή όλων των κοινωνικών επιδομάτων.
Όσον αφορά, δε, στο μείζον θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, η κυβέρνηση προσπαθεί να παρακάμψει τις πιέσεις της Τρόικας, με την πρόβλεψη προγραμμάτων εθελούσιας μερικής απασχόλησης αλλά και μακροχρόνιας άδειας άνευ αποδοχών, με συνολικό δημοσιονομικό όφελος 415 εκατ. ευρώ. Ο κανόνας για τις προσλήψεις όσον αφορά στο 2011 γίνεται, πάντως, 1 προς 10, για να επανέλθει (;) στο 1 προς 5 στην περίοδο 2012- 2015.
Αναφορικά με το φορολογικό «πακέτο», σύμφωνα με τον σχεδιασμό, για το 2011 έχουν προϋπολογιστεί 400 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή της έκτακτης εισφοράς, ενώ για το 2012 το σχετικό κονδύλι έχει προσδιοριστεί στο 1,4 δισ. ευρώ λόγω και της αυστηροποίησης των τεκμηρίων, τα οποία για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα. Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι το ύψος του εισοδήματος πάνω από το οποίο θα υπολογίζεται η έκτακτη εισφορά και σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν δύο σενάρια. Το πρώτο προβλέπει ως όριο το σημερινό αφορολόγητο των 12.000 ευρώ και το δεύτερο τις 6.000-8.000 ευρώ. Όσοι υποστηρίζουν το πρώτο σενάριο επισημαίνουν ότι έτσι δεν θα επιβαρυνθούν τα πολύ χαμηλά εισοδήματα, ενώ οι υποστηρικτές του δεύτερου σημειώνουν ότι σε αυτή τη ζώνη εισοδημάτων (8.000-12.000 ευρώ) ανθεί η φοροδιαφυγή των ελευθέρων επαγγελματιών. Αυτό που έχει «κλειδώσει» είναι η κλιμάκωση των συντελεστών από το 1% έως το 3%.
Ανοιχτό παραμένει, επίσης, το νέο αφορολόγητο για τον ΦΜΑΠ, αφού το αρχικό σενάριο των 100.000 ευρώ εγκαταλείφθηκε ατάκτως μετά τη βροχή αντιδράσεων. Έτσι, το νέο σενάριο προβλέπει αφορολόγητο στις 200.000 ευρώ από 400.000 ευρώ σήμερα, χωρίς να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να διαμορφωθεί τελικά στις 300.000 ευρώ εάν υπερισχύσουν οι φωνές εντός της κυβέρνησης που ζητάνε στήριξη της οικοδομής.
Κατά τα άλλα, το Μεσοπρόθεσμο βασίζεται στο σενάριο ότι μπορεί να αποδώσει 28,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2015, εκ των οποίων τα 6,4 δισ. ευρώ υπολογίζονται μόνο για φέτος! Όσον αφορά, δε, στη συνταγή για το 2011, τα νέα φορολογικά μέτρα υπολογίζεται ότι μπορούν να αποδώσουν 3,3 δισ. ευρώ και στο σύνολο του Προγράμματος 13,4 δισ. ευρώ. Από τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να εισπράξει συνολικά 3 δισ. ευρώ, από το «ψαλίδισμα» στις φοροαπαλλαγές, από τις έκτακτες εισφορές, από την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, από την αύξηση των τελών κυκλοφορίας, από τους νέους φόρους κατανάλωσης, από τη φορολόγηση των αυθαιρέτων συνολικά κάτι παραπάνω από 6 δισ. ευρώ, από τη μάχη κατά της εισφοροδιαφυγής και τις έκτακτες εισφορές σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την ανεργία συνολικά περίπου 3 δισ. ευρώ. Στο πεδίο των συντάξεων, το οικονομικό επιτελείο προσδοκά περίπου 4,5 δισ. ευρώ από την εφαρμογή των νέων κριτηρίων για τα κοινωνικά επιδόματα αλλά και τις επιβαρύνσεις τύπου ΛΑΦΚΑ, εκ των οποίων μάλιστα κάτι παραπάνω από 1 δισ. ευρώ θα μπει στα Ταμεία μόνο το 2011!