Χοντρό παιχνίδι στην πλάτη της Ελλάδας έως τη Σύνοδο Κορυφής - iefimerida.gr

Χοντρό παιχνίδι στην πλάτη της Ελλάδας έως τη Σύνοδο Κορυφής

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Χοντρό παιχνίδι στην πλάτη της Ελλάδας θα παίζεται έως τη Σύνοδο Κορυφής, καθώς από τη μια μεριά η Γερμανία και όσοι επιθυμούν συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο για την Ελλάδα πιέζουν πριν βάλουν το χέρι στην τσέπη, από την άλλη οι οίκοι αξιολόγησης ξεκαθαρίζουν ότι οποιαδήποτε ανταλλαγή του τύπου που προτείνει η Γερμανία θα σημαίνει χρεοκοπία και στη μέση ΕΚΤ και ΔΝΤ κραυγάζουν ότι η αναδιάρθρωση δεν συζητείται.

Το αποτέλεσμα είναι ότι παρατείνεται η αβεβαιότητα για το πώς θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας για το επόμενο 12μηνο, άρα και το πώς θα εκταμιευθεί η 5η δόση τον Ιούλιο και είναι ενδεικτικό της ρευστότητας ότι ενώ αρχικά φαινόταν πως θα μπορούσε να υπάρξει μια κατ' αρχήν συμφωνία για την εθελοντική διακράτηση τίτλων, ως μέρος του νέου "πακέτου" που υπολογίζεται στα 120 δισ. ευρώ, οι δηλώσεις των τελευταίων ωρών απομακρύνουν στην παρούσα φάση ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η πρώτη που έσπευσε να σηκώσει το... γάντι που πέταξε ο Β. Σόιμπλε ζητώντας ενεργό συμμετοχή των ιδιωτών με ανταλλαγή των ομολόγων που έχουν με νέα επταετούς διάρκειας ήταν η MOODY'S, η οποία απάντησε ότι είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πραγματικά εθελοντική λύση, προειδοποιώντας με υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στη κατηγορία C, όπου το 50% των χωρών που αξιολογούνται έτσι εντός 5ετίας κηρύσσουν πτώχευση. Ο οίκος αξιολόγησης έσπευσε, δε, να στείλει προειδοποιητικό μήνυμα ότι μια τέτοια κίνηση εκ μέρους των Ευρωπαίων θα επηρεάσει και την αξιολόγηση Πορτογαλίας- Ιρλανδίας, ανάβοντας "φωτιές" στο σύνολο της Ευρωζώνης. Στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος και η FITCH, σημειώνει ότι δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κανείς κάποιο κίνητρο για τη συμμετοχή ιδιωτών σε εθελοντική μετακύλιση χρέους, προειδοποιώντας και αυτή με αξιολόγηση "χρεοκοπίας" όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τις υπόλοιπες χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα διάσωσης. Σύμφωνα, μάλιστα, με δηλώσεις του επικεφαλής του τμήματος Δημόσιου Χρέους του Οίκου David Riley στο REUTERS, κάθε εμπλοκή ιδιωτών ομολογιούχων πριν το 2013 θα αποτελούσε σημαντική μεταβολή στη πολιτική της Ευρωζώνης.

Κι ενώ οι οίκοι δεν φαίνεται να πείθονται, "χορεύοντας" όλη τη ζώνη του ευρώ στους ρυθμούς των υψηλών spread, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ σημείωνε εκ νέου ότι το πρόγραμμα για την Ελλάδα δεν προβλέπει κανενός είδους αναδιάρθρωση, ενώ και ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ φαίνεται ότι έκανε ένα βήμα όσον αφορά στο σενάριο της διακράτησης, αποφεύγοντας να δηλώσει ότι υποστηρίζεται από την Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το REUTERS από την Ευρωζώνη, με δεδομένο ότι η Ελλάδα χρειάζεται περίπου 170 δισ. ευρώ έως το 2014, εκ των οποίων τα 57 δισ. ευρώ είναι τα υπόλοιπα του υφιστάμενου δανείου, θα απαιτηθούν περίπου άλλα 120 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 30 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις ιδιωτικοποιήσεις, άλλα 60 δισ. ευρώ από νέα δάνεια και περίπου 30 δισ. ευρώ από τη συμμετοχή των ιδιωτών, τα οποία, όπως όλα δείχνουν, θα είναι το σημείο τριβής μέχρι την τελευταία στιγμή...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Moody's ΔΝΤ ΕΚΤ οίκοι αξιολόγησης Σόιμπλε
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ