Ενας στους τρεις δεν παίρνει σωστά τα φάρμακά του - iefimerida.gr

Ενας στους τρεις δεν παίρνει σωστά τα φάρμακά του

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένας στους τρεις ασθενείς δεν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις του γιατρού, αλλά παίρνει τα φάρμακά του όπως και όποτε νομίζει σύμφωνα με μία νέα, βρετανική μελέτη στην οποία αναλύθηκε η συμμόρφωση σε ένα εκατομμύριο ιατρικές συνταγές.

Αιτία του φαινομένου είναι κυρίως ο φόβος για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες από τα φάρμακα, αλλά και η ελλιπής κατανόηση των οδηγιών του γιατρού, λένε οι ερευνητές.

Ωστόσο, πολλοί ασθενείς σταματούν τα φάρμακα επειδή υποχωρούν τα συμπτώματά τους, ενώ άλλοι νιώθουν δυσπιστία για τη συνταγή που παίρνουν και έτσι δεν την εκτελούν.

Η μελέτη έδειξε ακόμη πως λιγότερο συνεπείς ασθενείς είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, ενώ όσοι ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές είναι πιθανότερο να μην κατανοούν τις οδηγίες των γιατρών.

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου του Άστον, οι οποίοι ανέλυσαν τις συνταγές για δύο εξαιρετικά συχνά νοσήματα (τον διαβήτη τύπου 2 και την υψηλή χοληστερόλη), καθώς και για ένα λιγότερο συχνό (τον υποθυρεοειδισμό).

Η ανάλυσή τους γίνεται στο πλαίσιο της επονομαζόμενης μελέτης AMAS (Aston Medication Adherence Study) και επικεφαλής της είναι ο δρ Κρις Λάνγκλι, καθηγητής Φαρμακευτικής Νομοθεσίας & Πρακτικής στο πανεπιστήμιο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μελέτη αποκαλύπτει ότι οι ασθενείς δεν συμμορφώνονται αρκετά στην φαρμακευτική αγωγή και στις συστάσεις των γιατρών τους.

Ωστόσο, η μη συμμόρφωση κατά κανόνα σημαίνει ελλιπής αντιμετώπιση του όποιου προβλήματος υγείας – και αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τους ασθενείς.

Στην χώρα μας, λ.χ., η ελλιπής συμμόρφωση έχει ως επακόλουθο μόλις ο ένας στους τρεις υπερτασικούς να φέρνει την πίεσή του σε επιθυμητά επίπεδα, ενώ αντίστοιχα απ' όσους έχουν υψηλή χοληστερόλη και το ξέρουν, μόνο ο ένας στους δύο κατορθώνει να τη μειώσει, σύμφωνα με μελέτες της Α' Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ