O συγγραφέας Μίλτος Τσαπόγας ανακαλύπτει ότι στη Ρόδο υπάρχει οικισμός Νάνων και τον περιγράφει - iefimerida.gr

O συγγραφέας Μίλτος Τσαπόγας ανακαλύπτει ότι στη Ρόδο υπάρχει οικισμός Νάνων και τον περιγράφει

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κατά τη μεσαιωνική εποχή των Ιπποτών ιδρύθηκε στη Ρόδο οικισμός κοντοπίθαμων ανθρώπων νότια της πρωτεύουσας με το όνομα «Νάνοι».

Γράφει ο συγγραφέας για το Rodosreport:

«...Αφησα πίσω μου την παλιόπολη της Ρόδου μπαίνοντας στο πρώτο πρωινό λεωφορείο που είχε για τελικό του προορισμό την πλούσια με παλαιές πέτρες της ελληνικής αρχαιότητας, Αρχαία Κάμειρο. Γύρω στα έξι χιλιόμετρα το είχα υπολογίσει ότι θα απείχε ο προορισμός μου από εδώ. Λίγα λεπτά επέρασαν και ήμουν ήδη χωμένος μέσα στα ρετσινάτα πευκόδεντρα και τους αμπελώνες. Τραβούσα με τα πόδια ένα φαρδύ μονοπάτι, το οποίο είχα την πίστη ότι θα με οδηγούσε κατόπιν μερικών ωρών κοντινά στον άδηλο λησμονημένο ορεινό οικισμό των «Νάνων», για τον οποίο σώζεται η παράδοση ότι τα σπίτια που τον συγκροτούν είναι παράξενα και μικροκαμωμένα, φτιαγμένα μιάν άλλη εποχή από τα χέρια κάποιας άγνωστης φυλής πολύ μικρής στο ανάστημα.

Διαβαίνοντας κάμποσα στρέμματα μιάς καταπράσινης μαγευτικά όμορφης γης έφθασα τελικά στο Νανοχώρι, που είχε απλωμένα τα ερειπωμένα του πετρόσπιτα σε μια από τις κατακόρυφες λακκούβες που κάμανε μεταξύ τους οι γύρω λόφοι. Αντάμωσα τα πρώτα νοικοκυριά με επιφυλάξεις για το τι φυλή θα ήταν εκείνη που τους έδινε ζωή πριν να τα εγκαταλείψει. Καθώς περιπλανιόμουν, διαπίστωνα ότι οι σκέπες ολονών τους ήτανε χαμηλές (θαρρώ ότι με έφταναν ίσα με το κούτελο), πλην όμως κατεστραμμένες.
Κάθισα κάτω από μια αγριελιά που μου έδινε ίσκιο, να κάμω σε ένα χαρτί κανένα σκιτσάκι του χωριού και συνάμα να θυμηθώ εκείνα που είχα ακούσει τις περασμένες ημέρες από τα στόματα των Ροδιτών γι' αυτόν εδώ τον τόπο. Τα περισσότερα μου τα διηγήθηκε την περασμένη νύχτα μια έξυπνη και πολυδιαβασμένη γυναίκα, πρόεδρος του ξακουστού για τα αριστουργηματικά ιπποτικά φεστιβάλ «Μεσαιωνικό Ρόδο». Εκείνο που λέγεται λοιπόν, είναι ότι στα χρόνια εκείνα που το νησί της Ρόδου ζούσε την Ιπποτοκρατία, έκαμε την εμφάνισή της μυστηριωδώς μια ομάδα κοντοπίθαμων ανθρώπων η οποία ίδρυσε μάλιστα κι ένα μικρό οικισμό νοτινά της πρωτεύουσας με το όνομα «Νάνοι». Είναι προφανές σκέφτηκα, αν ο θρύλος περιέχει ψήγματα αληθείας, ότι ο οικισμός θα πρέπει να βαφτίστηκε έτσι από τους ίδιους τους Ροδίτες, λόγω του μικροσκοπικού αναστήματος των νεοφερμένων κατοίκων.Τι είναι αυτό όμως που θα μπορούσε να φέρει την άγνωστη για εμάς εκείνη νανική φυλή σε ετούτον εδώ τον τόπο; Εκείνες τις στιγμές έπλασε κάμποσα σενάρια η φαντασία μου γι' αυτό το ερώτημα. Όμως οφείλω να σας αναφέρω ότι το πιο όμορφο και πιο «παραμυθένιο» σενάριο που είχα κατά νου, δεν ήταν σύλληψη δική μου αλλά της 'ννας Αχιολά (Προέδρου του Μεσαιωνικού Ρόδου) το οποίο μου το είχε διηγηθεί σε μια συνάντησή μας την περασμένη ημέρα και ξεκινούσε κάπως έτσι:

«Είναι πολύ πιθανόν οι νάνοι να μην έφτασαν καθόλου τυχαία στο νησί. Η εποχή της εμφάνισής τους δείχνει ότι ταιριάζει με την εποχή της έλευσης των αλχημιστών για τους οποίους γνωρίζουμε καλά ότι τα χρόνια εκείνα γυρνούσανε τις δυτικές αυλές των παλατιών, προς επίδειξη των ικανοτήτων τους. Ίσως λοιπόν, οι νάνοι να ακολούθησαν αυτούς τους αλχημιστές (πολλές φορές τον κάθε αλχημιστή στα ταξίδια του, συνόδευε κι ένας νάνος) που έφταναν στη Ρόδο για να εντυπωσιάσουν το Μεγάλο Μάγιστρο του τάγματος και για να συλλέξουν τον περίφημο μανδραγόρα της Ρόδου.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ