Με τα αυτιά στραμμένα στο Βερολίνο και τα μάτια στη Λευκωσία - iefimerida.gr

Με τα αυτιά στραμμένα στο Βερολίνο και τα μάτια στη Λευκωσία

Με τα αυτιά στραμμένα στο Βερολίνο και τα μάτια στη Λευκωσία
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Με προσοχή παρακολουθεί το οικονομικό επιτελείο τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που γίνονται για το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου, γνωρίζοντας ότι οι όποιες αποφάσεις που μπορεί να προκαλέσουν κραδασμούς στο τραπεζικό σύστημα της Μεγαλονήσου, θα επηρεάσουν και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, σε μια λίαν κρίσιμη περίοδο.

«Είμαστε πλήρως εξασφαλισμένοι» δήλωνε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας στα σενάρια που φουντώνουν και αφορούν στο ενδεχόμενο κατάρρευσης του κυπριακού τραπεζικού συστήματος ή ισχυρού κλονισμού του. Αν και η Αθήνα διατηρεί χαμηλούς τόνους και εκφράζει επισήμως τη βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, στη πραγματικότητα οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και το «ναυάγιο» στη προηγούμενη συνεδρίαση του Eurogroup για το κυπριακό ζήτημα, έχουν προσθέσει έναν ακόμα πονοκέφαλο στο υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής Bild, που ήρθε λίγες ημέρες μετά το δημοσίευμα των F.T. περί σχεδίου «κουρέματος» των ρωσικών καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, ειδικοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου «μελετούν» τις χρηματοοικονομικές συνέπειες σε περίπτωση πτώχευσης της Κύπρου εάν η νήσος δεν λάβει διεθνή οικονομική βοήθεια. «Ειδικοί της Τρόικα υπολογίζουν, ιδιαίτερα υπό την πίεση του Βερολίνου, τις χρηματοοικονομικές συνέπειες μιας πτώχευσης της Κύπρου», έγραψε η εφημερίδα, η οποία δεν επικαλέστηκε κάποια πηγή. Όπως επισημαίνεται στην εφημερίδα, η Ελλάδα θα είναι η χώρα εκείνη η οποία θα επηρεαστεί περισσότερο από την πτώχευση των σημαντικότερων τραπεζών της Κύπρου, καθώς διαθέτουν ένα δίκτυο υποκαταστημάτων όπου έχει κατατεθεί περίπου το 10% των ελληνικών αποταμιεύσεων, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

«Δεν νομίζω ότι θα αφεθεί να γίνει κάτι τέτοιο», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, επιχειρώντας να χαμηλώσει τους τόνους, την ώρα που άλλες πληροφορίες από το πρακτορείο DOW JONES ανέφεραν ότι ο Όλι Ρεν ζήτησε από τη Ρωσία να συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου, η οποία έχει δανειστεί 2,5 δισ ευρώ από τη Μόσχα το 2011.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ