Στο στόχαστρο του G20, τα κενά του διεθνούς φορολογικού συστήματος που επιτρέπουν στις πολυεθνικές εταιρείες να διαφεύγουν της φορολογίας. Όπως αναφέρεται στο τελικό κείμενο της συνόδου του G20, οι ισχυρότερες χώρες του πλανήτη δείχνουν αποφασισμένες να λάβουν μέτρα και τις απαραίτητες συλλογικές δράσεις για να αντιμετωπίσει το παραπάνω φαινόμενο φοροδιαφυγής.
Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των κύριων πλούσιων και αναδυόμενων χωρών του πλανήτη, οι οποίοι συνεδρίαζαν από την Παρασκευή στη Μόσχα, «περιμένουν το συνολικό σχέδιο δράσης» που θα παρουσιάσει τον Ιούλιο ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
«Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε μέτρα το πλαίσιο του αγώνα κατά της διάβρωσης της φορολογητέας βάσης (...) και περιμένουμε το συνολικό σχέδιο δράσης που θα παρουσιάσει τον Ιούλιο ο ΟΟΣΑ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε τις αυτόματες ανταλλαγές πληροφοριών (...) και υποστηρίζουμε την ανάλυση του ΟΟΣΑ υπέρ μιας πολυμερούς εφαρμογής σ' αυτό τον τομέα», προσθέτουν.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν σήμερα το πρωί μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, που είχαν ζητήσει από τη G20 να ασχοληθεί με το πρόβλημα, εξέφρασαν την υποστήριξή τους σ' αυτή την πρωτοβουλία.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, «ορισμένες πολυεθνικές χρησιμοποιούν στρατηγικές που τους επιτρέπουν να μην πληρώνουν παρά μόλις 5% επί των κερδών, ενώ πιο μικρές επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να καταβάλλουν ως και το 30%».