Η ανακοίνωση του Ιράν ότι σχεδιάζει να τριπλασιάσει την παραγωγή εμπλουτισμένου σε υψηλότερο βαθμό ουρανίου είναι άλλο ένα παράδειγμα «προκλητικής» αδιαλλαξίας από πλευράς της Τεχεράνης, η οποία δεν τηρεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ σήμερα.
Μιλώντας στη διάρκεια της συνόδου της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) στη Βιέννη, ο απεσταλμένος της Ουάσινγκτον Γκλιν Ντέιβις δήλωσε ότι το σχέδιο της Τεχεράνης αποτελεί το «πιο πρόσφατο προκλητικό παράδειγμα της μη συμμόρφωσής της, η οποία βαθαίνει», αναφερόμενος στις συστάσεις της διεθνούς κοινότητας σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Το Ιράν αποκάλυψε την ύπαρξη του Φορντό, ενός υπόγειου πυρηνικού εργοστασίου κοντά στην πόλη Κομ, το Σεπτέμβριο του 2009, αφότου είχε εντοπιστεί από δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, που χαρακτήρισαν το εύρημα απόδειξη ότι η Τεχεράνη προχωρά μυστικά στην επέκταση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.
"Πέραν της ξεκάθαρης πλέον πρόθεσης του Ιράν να παράγει περισσότερο εμπλουτισμένο κατά 20% ουράνιο απ' όσο χρειάζεται ως καύσιμο για τον ένα και μοναδικό ερευνητικό αντιδραστήρα του, αποτελεί επίσης ένα νέο κεφάλαιο στις διαρκώς μεταβαλλόμενες εξηγήσεις που δίνει το Ιράν για τους λόγους που κατασκευάστηκε αυτό το υπόγειο εργοστάσιο", δήλωσε ο Ντέιβις.
Η IAEA επανέλαβε σήμερα πως το Ιράν δεν την είχε ενημερώσει ως όφειλε σχετικά με τα σχέδιά του για τον υψηλότερο εμπλουτισμό ουρανίου.
Κοινό ανακοινωθέν των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Κίνας στη σύνοδο της IAEA αναφέρει ότι οι έξι δυνάμεις ανησυχούν όλο και πιο έντονα σχετικά με τις προθέσεις του Ιράν σε ό,τι αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα.
«Τα ζητήματα που εκκρεμούν πρέπει να επιλυθούν ούτως ώστε να αποκλειστεί η ύπαρξη πιθανών στρατιωτικών διαστάσεων του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν», αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν.
Οι έξι δυνάμεις έχουν αποπειραθεί ανεπιτυχώς στο παρελθόν να επιτύχουν να αναζητήσουν μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων για να ξεπεραστεί η διένεξη με το Ιράν για το θέμα.
Στην τακτική σύνοδο του συμβουλίου των κυβερνητών της IAEA, η ομάδα των Έξι κάλεσε την Τεχεράνη να εισέλθει σε έναν ουσιώδη διάλογο, μετά τη συνάντηση του Ιανουαρίου στην Τουρκία, η οποία τερματίστηκε χωρίς αποτέλεσμα.
Την Τρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η χώρα του και η Γερμανία εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν πρόσθετες κυρώσεις στο Ιράν.