Το μήνυμα ελήφθη και ήδη δόθηκαν οδηγίες στους εφόρους για πιο «χαλαρή» αντιμετώπιση των αιτημάτων ρύθμισης οφειλών. Το μήνυμα έστειλαν οι ίδιοι οι έφοροι που επεσήμαναν στο υπουργείο Οικονομικών ότι από τη στιγμή που προανήγγειλαν τη νέα ρύθμιση, δεν πατάει ψυχή στα ταμεία για πληρωμή, με κίνδυνο να τιναχθεί στον αέρα ο προγραμματισμός εσόδων.
Η άτυπη οδηγία που πήραν οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ είναι να είναι πιο ελαστικοί στην εφαρμογή των προβλεπόμενων κριτηρίων χορήγησης δόσεων σε όσους επιθυμούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους και να χορηγούν ει δυνατόν το μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό δόσεων, που μπορεί να φθάσει τις 24 ή ακόμη και τις 48 δόσεις. Σήμερα, η πρακτική είναι τελείως διαφορετική, καθώς τις περισσότερες φορές οι προϊστάμενοι των εφοριών χορηγούν το πολύ 17 δόσεις, με τη κάθε δόση να είναι τουλάχιστον 100 ευρώ, ενώ για να φτάσει κανείς στις 48 δόσεις θα πρέπει στη πραγματικότητα να αποδείξει ότι είναι σχεδόν πένης.
Η νέα ρύθμιση, η οποία δεν θα πρέπει να αναμένεται νωρίτερα από τον Απρίλιο ή τον Μάιο, πέρα από τη δυνατότητα ρύθμισης σε πολύ περισσότερες δόσεις (ακούγεται ακόμα και για 100 δόσεις), θα έχει και το κίνητρο του μικρότερου ποσοστού προσαύξησης. Σήμερα είναι 1% μηνιαίως και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να πέσει στο 0,7% το μήνα, με τη κάθε δόση να πέφτει ακόμα και κάτω από τα 100 ευρώ.
Με ενδιαφέρον αναμένεται και η κατάληξη της διαδικασίας για τη διαγραφή των οφειλών που θεωρούνται ανείσπρακτες, διαδικασία που δέχθηκε καταιγισμό πυρών όταν επιχειρήθηκε από τον Γ. Παπακωνσταντίνου ως υπουργού Οικονομικών. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει σχετική νομοθετική ρύθμιση , καθώς η Τρόικα εκτιμά ότι από τα 55 δισ ευρώ των ληξιπρόθεσμων, μπορούν να εισπραχθούν το πολύ τα 8 δισ ευρώ. Η διαγραφή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνεται σε 3 στάδια: πρώτα θα αποφαίνεται η αρμόδια ΔΟΥ, στη συνέχεια θα αποφασίζει η 16η Δ/νση του υπουργείου Οικονομικών και στη συνέχεια σε υψηλότερη βαθμίδα, από το Γενικό Λογιστήριο ή ακόμη και από τη Βουλή.