Το μέτρο της διαθεσιμότητας και κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων κινείται με ρυθμούς χελώνας και ακόμη εκκρεμούν οι διαδικασίες για τους 2.000 υπαλλήλους που έπρεπε να είχαν τεθεί στο καθεστώς από το 2012.
Την ίδια ώρα δικαστικές αποφάσεις υποχρεώνουν για επαναφορά των υπαλλήλων στις θέσεις τους στο Δημόσιο επιδεινώνοντας την απόλυτη παραλυσία στις δομές του κράτους και αποδεικνύοντας την ανικανότητα του Αντώνη Μανιτάκη να υλοποιήσει την μνημονιακή υποχρέωση της χώρας.
Ανήσυχος ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναγκάστηκε να συναντηθεί το περασμένο σάββατο με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο Μέγαρο Μαξίμου και να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενες απολύσεις τις οποίες θα απαιτήσει η Τρόικα μόλις επανέλθει τον Μάρτιο για την νέα επιθεώρηση της πορείας του προγράμματος προσαρμογής.
Δηλώσεις επί δηλώσεων
Για να εμπεδωθεί το μήνυμα ο κ. Μανιτάκης συναντήθηκε χθες με τον γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή, αναγγέλοντας στενή συνεργασία.
«Να ενισχυθεί η πειθαρχική ευθύνη προκειμένου να εντοπιστούν και να απομακρυνθούν οι περιπτώσεις των υπαλλήλων που δυσφημούν το δημοσιουπαλληλικό λειτούργημα» σημείωσε ο υπουργός ενόψει και της συγχώνευσης του γενικού επιθεωρητή με το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.
Τώρα ξεκινάει πάλι σχέδιο «κάθαρσης»
Για πολλοστή φορά εξαγγέλεται, λοιπόν, και προωθείται σχέδιο «κάθαρσης» στο Δημόσιο ετοιμάζοντας ακόμη και εφόδους επιθεωρητών-ελεγκτών σε διάφορους φορείς, αλλά και καμπάνες για όσους προϊσταμένους καλύπτουν τα παραπτώματα υπαλλήλων.
Το σχέδιο προβλέπει και έλεγχο των φακέλων των δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου άμεσα να εντοπιστούν όσοι έχουν δηλώσει πλαστά προσόντα και πτυχία για την πρόσληψή τους ή όσοι είναι «κοπανατζήδες» και απουσιάζουν επί μακρόν από τις υπηρεσίες τους.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να απομακρυνθούν με γρήγορες διαδικασίες οι υπάλληλοι αυτοί στο πλαίσιο της προσπάθειας να κατευναστούν οι εκπρόσωποι της Τρόικα οι οποίοι είναι έτοιμοι να επανέλθουν με το τελεσίγραφο των απολύσεων λόγω των καθυστερήσεων στην εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας. Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να υπάρχουν απτά δείγματα για την εκκίνηση της επιχείρησης μείωσης του Δημοσίου.
12.000 ακατάλληλοι για εργασία
Αναφορά του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης κάνει λόγο για 12.000 εργαζομένους από τις κατηγορίες των ακατάλληλων για εργασία, είτε από αδικαιολογήτως απόντες ή με μεγάλα διαστήματα αναρρωτικών αδειών είτε εκείνοι με πλαστά στοιχεία στους φακέλους και των επίορκων, οι οποίοι είναι ήδη έτοιμοι για αποχώρηση.
«Εάν δείξουμε στην Τρόικα ότι έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες για την ανεύρεση των υπαλλήλων αυτών, μπορεί να μας δοθεί πίστωση χρόνου για τηνε φαρμογή τουσ χεδίου διαθεσιμότητας που προβλέπει το Μνημόνιο χωρίς άλλη απαίτηση» αναφέρουν πηγές του υπουργείου στα Νέα.
Με ψυχολογικά προβλήματα και ψευδή προσόντα
Οι υπάλληλοι που έχουν εντοπιστεί με ψευδή προσόντα θα παραπεμφθούν άμεσα και θα απολυθούν υποστηρίζεται από το υπουργείο, το οποίο επισημαίνει ότι η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει χιλιάδες υπαλλήλους.
Από κόσκινο θα περάσουν και όσοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν διαγνωσθεί με ψυχολογικά προβλήματα ή οι ίδιοι δηλώνουν ακατάλληλοι για εργασία. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται περίπου 8.000 υπάλληλοι εκ των οποίων περίπου 6.000 βρίσκονται στην Εκπαίδευση.
Σημείο αιχμής για την κυβέρνηση αποτελούν και οι 4.000 υπάλληλοι οι οποίοι βρίσκονται στη λίστα των επίορκων. Ομως μόνο οι 800 από αυτούς τέθηκαν σε διαθεσιμότητα το 2013 και τώρα μπαίνει νέος στόχος να επιταχυνθεί η έκδοση αποφάσεων από τα πειθαρχικά συμβούλια και η εκδίκαση των υποθέσεων στα δικαστήρια.