Στη ΒΙΟΜΕ οι εργαζόμενοι πήραν το εργοστάσιο στα χέρια τους - iefimerida.gr

Στη ΒΙΟΜΕ οι εργαζόμενοι πήραν το εργοστάσιο στα χέρια τους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ακολουθώντας το παράδειγμα των ανέργων της Αργεντινής που πήραν υπό τον έλεγχό τους κλειστά εργοστάσια προσπαθώντας να αναστήσουν την παραγωγή, περίπου σαράντα πρώην εργαζόμενοι στη Βιομηχανική Μεταλλευτική (ΒΙΟΜΕ) αποφάσισαν ότι μπορούν οι ίδιοι να ξαναβάλουν μπροστά τις μηχανές. Τα ξένα ΜΜΕ κάλυψαν το γεγονός.

Πρόκειται για τη θυγατρική της Φίλκεραμ της οικογένειας Φιλίππου, άλλοτε κραταιάς βιομηχανίας πλακιδίων και δομικών υλικών. Το 2011 η μητρική εταιρεία κατέθεσε πτώχευση. Χωρίς να κηρυχθεί πτώχευση και στην θυγατρική ΒΙΟΜΕ, οι μηχανές έσβησαν και οι 70 εργαζόμενοι βρέθηκαν στο δρόμο.

Η Φίλκεραμ πέρασε στη φάση εκκαθάρισης των περιουσιακών της στοιχείων, ένα από τα οποία είναι οι μετοχές της ΒΙΟΜΕ.

Οι εργαζόμενοι πέρασαν από χθες την πύλη του εργοστασίου σε πανηγυρικό κλίμα. Συνδικαλιστές και μέλη αριστερών οργανώσεων φώναζαν συνθήματα ενώ η επαναλειτουργία του εργοστασίου καλύφθηκε από ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Οι εργαζόμενοι φιλοδοξούν να διοικήσουν τη μονάδα της Θεσσαλονίκης που παράγει χημικά προϊόντα για τον κατασκευαστικό κλάδο (κόλλες για πλακάκια, αρμούς κ.α.) μέσω συνεταιριστικού σχήματος. Θα είναι ισότιμοι μέτοχοι και οι αποφάσεις για τη λειτουργία του εργοστασίου θα λαμβάνονται από τη γενική συνέλευση. Η ιδιαιτερότητα της ΒΙΟΜΕ, όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος του σωματείου των εργαζομένων Μάκης Αναγνώστου είναι ότι δεν έχει χρεωκοπήσει και δεν έχει κλείσει.

Οι εργαζόμενοι επιδιώκουν να αποκτήσουν τις μετοχές της ΒΙΟΜΕ, ωστόσο ο νέος ιδιοκτήτης θα κληρονομήσει και τα χρέη της εταιρείας τα οποία ανέρχονται στα 4 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους προμηθευτές.

Οι εργαζόμενοι έχουν ζητήσει πάγωμα των χρεών και νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Εργασίας το οποίο προς το παρόν δεν έχει απορριφθεί. Τα Νέα αναφέρουν ότι στην Αργεντινή, αντίθετα από την Ελλάδα, το ίδιο το κράτος παρείχε ως κίνητρο το πάγωμα των χρεών, εφόσον οι εργαζόμενοι έπαιρναν στα χέρια τους μια βιομηχανία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ