Πολύ χαμηλά κρατάει τους τόνους το οικονομικό επιτελείο, μετά από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων εκτέλεσης του Προϋπολογισμού τον Ιανουάριο, καθώς πίσω από το πρωτογενές πλεόνασμα, κρύβονται «παγίδες» που μπορούν να φέρουν τα πάνω- κάτω.
Αυτό που ανησυχεί είναι το ότι τα έσοδα προ επιστροφών φόρου ήταν 241 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από το στόχο και μόνο επειδή οι δαπάνες συγκρατήθηκαν χαμηλότερα κατά περίπου 1 δισ ευρώ από το στόχο, δεν φάνηκε το πρόβλημα. Ειδικά όσον αφορά στις επιστροφές φόρου, που ήταν 267 εκατ. ευρώ μικρότερες από το στόχο και λειτούργησαν ως «μαξιλάρι», το δίμηνο Φεβρουαρίου- Μαρτίου οι οδηγίες που έχουν δοθεί στις εφορίες είναι να επιστρέψουν 650 εκατ. ευρώ, αποκλείοντας έτσι τη δυνατότητα διατήρησης αυτού του «μαξιλαριού».
Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αλλά και τα δεδομένα των προηγούμενων μηνών, ως ωρολογιακή «βόμβα» για τον Προϋπολογισμό χαρακτηρίζεται κατ' αρχήν η «βουτιά» των φόρων κατανάλωσης και συγκεκριμένα η υστέρηση από τον ΦΠΑ κατά 161 εκατ. ευρώ, από τους Ειδικούς Φόρους κατά 153 εκατ. ευρώ, από τα Τέλη Κυκλοφορίας κατά 134 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν επαληθευτούν οι προβλέψεις για ανάσχεση της ύφεσης στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, το πρόβλημα αυτό θα γίνει ακόμα πιο έντονο, ενώ συν τοις άλλοις, με δεδομένη την αύξηση των φορολογικών βαρών, το οικονομικό επιτελείο είναι πολύ πιθανόν να βρεθεί αντιμέτωπο με αύξηση και των ληξιπρόθεσμων οφειλών από φόρους εισοδήματος και ακινήτων.
Όσον αφορά στο πεδίο των δαπανών, ο Προϋπολογισμός θα πρέπει ενδεχομένως να καλύψει μεγαλύτερες χρηματοδοτικές ανάγκες των Ταμείων, εφόσον είναι μεγαλύτερες η ύφεση, η ανεργία, η εισφοροδιαφυγή. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών η ανεργία φέτος δεν θα ξεπεράσει το 22,8%, ωστόσο η Κομισιόν ανεβάζει το πήχη στο 24%, ο ΟΟΣΑ στο 26,7%, το ΙΟΒΕ στο 27,3%, το ΙΝΕ- ΓΣΕΕ στο 29%, η CITIGROUP στο 36%, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι δυσμενέστερες προβλέψεις αφενός τα έσοδα των Ταμείων από τις ασφαλιστικές εισφορές θα είναι πολύ λιγότερα απαιτώντας ενίσχυση από τον Προϋπολογισμό αφετέρου τα κονδύλια του ΟΑΕΔ θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερα.