Φορείς του Δημοσίου που δεν έχουν αντικείμενο συνεχίζουν να λειτουργούν αφού οι διαδικασίες -εξπρές κατά τα άλλα- συγχωνεύσεων και καταργήσεων φαίνεται πως για την ώρα τουλάχιστον έχει μείνει στα χαρτιά.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα όπως αναφέρουν και «Τα Νέα» είναι το Ινστιτούτο Μετρολογίας, Σταθμός Ελέγχου Κάπρων με αντικείμενο την αναπαραγωγή και την σπερματέγχυση των ζώων αυτών, το Κέντρο Ελληνικής Γούνας ή η Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κεραμικών και Πυρίμαχων Υλικών θεωρητικά θα έπρεπε να είχαν βάλει λουκέτο, ωστόσο συνεχίζουν να λειτουργούν, αφού εδώ και τρία χρόνια, όταν άρχισε η διαδικασία αξιολόγησης των φορέων, που αποτέλεσε μάλιστα συχνά αντικείμενο και συζητήσεων με την Τρόικα, έχουν προωθηθεί ρυθμίσεις κατάργησης ή συγχώνευσής τους μόνο για περίπου 300 φορείς.
Με το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα , τροποποιήθηκε η λειτουργία κάποιων φορών, οκτώ καταργήθηκαν και 197 συγχωνεύθηκαν. Ωστόσο όλοι αυτοί οι φορείς που περιλαμβάνονται στον τελευταίο νόμο επιχορηγούνταν από το κράτος με 40 εκατομμύρια ευρώ.
Στην Ελλάδα οι φορείς της γενικής κυβέρνησης ανέρχονται σε 1.504, ενώ την ίδια ώρα στη Μεγάλη Βρετανία υπάρχουν 300 και στη Σουηδία 400. Μάλιστα η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει ακόμα μία πρωτιά αφού το ποσοστό που αντιστοιχεί στην οργάνωση και λειτουργία του κράτους στη χώρα είναι 11,1% του ΑΕΠ και πρόκειται για το υψηλότερο μεταξύ των κρατών της ΕΕ – ο μέσος όρος βρίσκεται στο 6,5% του ΑΕΠ.