Όπως μετέδωσε πριν από λίγο το BBC η Ιταλία σκοπεύει να προσφύγει εναντίον της Βραζιλίας στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για το θέμα της αποφυλάκισης και μη έκδοσης του Τσεζάρε Μπατίστι.
Ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι εξέφρασε σήμερα τη "μεγάλη πικρία" της Ιταλίας για την άρνηση της Βραζιλίας να εκδώσει τον Τσέζαρε Μπατίστι.
Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βραζιλίας "δεν λαμβάνει υπόψη ότι πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη, ειδικά για τις οικογένειες των θυμάτων του Μπατίστι", τονίζει σε επίσημη ανακοίνωσή του ο Μπερλουσκόνι.
"Η Ιταλία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της, ενεργοποιώντας τα αρμόδια δικαστικά όργανα για να εξασφαλίσει το σεβασμό στις διεθνείς συμφωνίες που συνδέουν δύο χώρες, τις οποίες ενώνουν ιστορικοί δεσμοί φιλίας και αλληλεγγύης", υπογράμμισε ο ίδιος.
Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι ανακοίνωσε ότι η Ρώμη "θα χρησιμοποιήσει όλους τους μηχανισμούς πιθανής νομικής προστασίας στους αρμόδιους θεσμούς και ειδικά στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης".
Η Ρώμη έχει ως στόχο "να πετύχει την αναθεώρηση της απόφασης η οποία δεν θεωρούμε ότι συνάδει με τις γενικές αρχές του Δικαίου και με τις υποχρεώσεις που προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο", υπογράμμισε ο Φρατίνι.
Ο Φρατίνι επισήμανε ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βραζιλίας "προσβάλλει το δικαίωμα για απονομή δικαιοσύνης των θυμάτων των εγκλημάτων του Μπατίστι και έρχεται σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τις διεθνείς συμφωνίες που συνδέουν τις δύο χώρες"."Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βραζιλίας να μην επιτρέψει την έκδοση ενός εγκληματία όπως ο Μπατίστι, όπως και η απόφαση του πρώην προέδρου Λούλα, αποτελούν την πολλοστή ταπείνωση για τις οικογένειες των θυμάτων", επισήμανε η υπουργός, σύμφωνα με το πρακτορείο Ansa.
Η ιταλίδα υπουργός Νεολαίας Τζόρτζια Μελόνι κατήγγειλε σήμερα την άρνηση της Βραζιλίας να εκδώσει στην Ιταλία τον Τσεζάρε Μπατίστι, τονίζοντας πως είναι "η πολλοστή προσβολή" για τα θύματά του.
Η απόφαση της Βραζιλίας είναι "ένα χαστούκι στους ιταλικούς θεσμούς και μια πράξη που δεν είναι αντάξια σε ένα πολιτισμένο και δημοκρατικό έθνος", είπε χαρακτηριστικά η Μελόνι.
"Η ιταλική κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί, ακόμα και στο πλαίσιο της ΕΕ, για να διασφαλίσει ότι αυτός ο κοινός εγκληματίας, που μέχρι τώρα έκρυβε τα εγκλήματά του πίσω από τον πολιτικό αγώνα, θα φυλακιστεί στη χώρα του ώστε τελικά να πληρώσει το χρέος του προς τον ιταλικό λαό", υπογράμμισε η Μελόνι.
Στο μεταξύ, ο Μπατίστι βγήκε σήμερα από την φυλακή, κοντά στην Μπραζίλια, συνοδευόμενος από τους δικηγόρους του. Ένας από αυτούς, ο Λουίς Ρομπέρτο Μπαρόζο δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο πελάτης του "δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την Βραζιλία" και θα ζητήσει άδεια μόνιμης παραμονής.
Ο Μπατίστι, 56 ετών σήμερα, είχε δραπετεύσει απο ιταλικές φυλακές το 1981, ενώ καταδικάστηκε ερήμην το 1993 στην Ιταλία σε ισόβια για τέσσερις ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονίας που έγιναν στα τέλη της δεκαετίας του '70. Συνελήφθη, στις 18 Μαρτίου με τη βοήθεια των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών και κινδύνευε να εκδοθεί στη χώρα του, κυρίως για τη δολοφονία του δεσμοφύλακα Αντόνιο Σαντόρο και του αστυνομικού Αντρέα Καμπάνια. Πρώην μέλος της ακροαριστερής ομάδας ένοπλης δράσης κατά τη δεκαετία του '70 («Προλεταριακός Στρατός για τον Κομμουνισμό»), ο Μπατίστι δεν έπαψε ούτε στιγμή να διακηρύσσει ότι είναι αθώος.
Η γαλλο-ιταλική συνεργασία για την έκδοση εγκαινιάστηκε το 2002 από τους υπουργούς Δικαιοσύνης των δύο χωρών, τους Ρομπέρτο Καστέλι και Ντομινίκ Περμπέν. Ακύρωσε, δε, μία άλλη, άτυπη και ανεπίσημη, που είχε συναφθεί πιθανόν με τον ιταλό σοσιαλιστή ηγέτη Μπετίνο Κράξι. Γνωστή ως «δόγμα Μιτεράν», δημιούργησε στη Γαλλία κλίμα επιείκειας για τα πρώην μέλη του ιταλικού ένοπλου αγώνα κατά τα λεγόμενα «χρόνια του μολυβιού». Η συμφωνία Καστέλι-Περμπέν, αντιθέτως, εφαρμόζει «μηδενική ανοχή» απέναντί τους.