Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους (εμφάνιση κάθε 1η και 15 στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του, καταβολή εγγύησης 5.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από την χώρα) αφέθηκε, μετά την απολογία του στην 24η τακτική ανακρίτρια, ο 18χρονος που συνελήφθη για επιθέσεις σε υπολογιστικά συστήματα ξένων διωκτικών αρχών. Σε βάρος του ο εισαγγελέας είχε ασκήσει ποινική δίωξη για «κατοχή εκρηκτικής βόμβας», «οπλοκατοχή» και «πλαστογραφία».
Ποιος είναι ο Αλέξανδρος Π; Είναι ένας χαμογελαστός 18χρονος που επαναλαμβάνει διαρκώς στους αστυνομικούς ότι «δεν είμαι καμία ευφυΐα, όπως νομίζετε. Το αντίθετο πιστεύω για τον εαυτό μου...». Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Βήματος, ο 18χρονος είναι κάτοχος εκατοντάδων μετοχών του ΟΠΑΠ καθώς και εταιρείας καλλυντικών και από τη στιγμή της σύλληψής του δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να ρωτά τους αστυνομικούς για την πορεία του Χρηματιστηρίου.
Από τα έντεκά του χρόνια άρχισε να ασχολείται με την Πληροφορική. Εκανε την πρώτη επίθεση σε ηλεκτρονικά συστήματα στα δεκατρία του χρόνια. Δύο χρόνια αργότερα εγκατέλειψε το σχολείο όπου ήταν καλός μόνο στα Μαθηματικά.
Έμενε σε διαμέρισμα στην οδό Καραμπαμπά στον Άγιο Δημήτριο με τη μητέρα του, ζώντας 20 ώρες το 24ωρο μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, περιτριγυρισμένος από δεκάδες gadget. Στα 16 του έκανε τις μεγάλες ηλεκτρονικές επιθέσεις στα συστήματα της Interpol και της αμερικανικής NSA προκειμένου να μπει στο ιδιότυπο "Τοp 10" των χάκερ όλου του κόσμου.
Τη τελευταία διετία, με τη χρήση ειδικών λογισμικών, θεωρείται ότι υφάρπαξε περισσότερα από 200.000 ευρώ από τραπεζικούς λογαριασμούς ανυποψίαστων πολιτών, μιας και όπως είπε στους αστυνομικούς «κάπως πρέπει να ζήσουμε κι εμείς οι χάκερ».
Στο μπράτσο του είχε τατουάζ που έγραφε «ο καπιταλισμός είναι ευκαιρία και η ευκαιρία ελευθερία». Ομως συνέχεια στους αστυνομικούς μιλούσε για τους «μυστηριώδεις συντρόφους του», πιθανόν από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, που δεν ήθελε να δουν αυτό το τατουάζ. Ωστόσο ένα θεωρείται βέβαιο: είχε ελάχιστη κοινωνική ζωή και πολύ λίγους φίλους.
Οι αξιωματικοί του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εντυπωσιασμένοι, αναλύουν το ιδιότυπο «βιογραφικό», αλλά και τη συμπεριφορά τού 18χρονου Αλέξανδρου Π., ο οποίος συνελήφθη προ δύο ημερών ύστερα από διεθνή αναζήτησή του για κυβερνοεπιθέσεις αλλά και υφαρπαγή τεραστίων ποσών, μέσω του Ιντερνετ.
Ο "nsplitter" (splitter σημαίνει διασπαστής), όπως ήταν ο κωδικός του, ήταν για σειρά ετών ο εφιάλτης των ξένων διωκτικών αρχών, που αγνοούσαν και από ποια χώρα γίνονταν οι επιθέσεις στα ηλεκτρονικά συστήματά τους. Και αυτό γιατί ο 18χρονος είχε το ειδικό σύστημα Proxy εξαΰλωσης των ηλεκτρονικών ιχνών και αυτόματης διαρκούς αλλοίωσης της IP ταυτότητάς του στο διαδίκτυο.
Οι ξένοι αξιωματούχοι είχαν στείλει λοιπόν ενημερωτικά έγγραφα σε όλες τις διωκτικές αρχές του κόσμου προκειμένου να παρακολουθούν τις διαδικτυαές κινήσεις του «nsplitter». Όμως, προ διμήνου, ο 18χρονος προδόθηκε από το "Proxy", που για κλάσματα δευτερολέπτου σταμάτησε να λειτουργεί σαν «φίλτρο» των ηλεκτρονικών ιχνών του, με αποτέλεσμα να καταγραφεί η πραγματική διαδικτυακή ταυτότητά του. Ο εντοπισμός του ήταν θέμα χρόνου.
Όταν είδε μπροστά του τους αστυνομικούς, δεν προέβαλε καμία αντίσταση. Μέσα σε κρύπτες και χρηματοκιβώτια οι αστυνομικοί βρήκαν μεγάλα χρηματικά ποσά, επιταγές αλλά και μετοχές εταιρειών. Η μητέρα του δήλωσε άγνοια για τη δράση του, αλλά μόλις είδε τους αστυνομικούς να συλλαμβάνουν τον γιο της φέρεται να μονολόγησε «να δούμε τώρα πώς θα πληρώνουμε το νοίκι!».