Σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου Μπέρκλει της Καλιφόρνια, οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν περίπου 33.000 χρόνια μετά τη πτώση ενός αστεροειδούς στη Γη κι όχι 300.000 χρόνια μετά, όπως πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα.
Ακόμη, η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η πτώση του συγκεκριμένου αστεροειδούς και οι αλλαγές που αυτός έφερε στη Γη, δεν ήταν η μόνη αιτία εξάλειψης του είδους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, το κλίμα της Γης πρέπει να βρισκόταν ήδη σε οριακό σημείο όταν ο γιγάντιος αστεροειδής προσέκρουσε στην χερσόνησο Γιουκατάν του σημερινού Μεξικού, δημιουργώντας έναν κρατήρα διαμέτρου 180 χιλιομέτρων και προκαλώντας πολύ χαμηλές θερμοκρασίες οι οποίες και οδήγησαν στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων.
Στα πλαίσια της έρευνάς τους οι επιστήμονες του Μπέρκλεϋ ανέλυσαν στοιχεία σχετικά με την χρονική περίοδο εξαφάνισης των δεινοσαύρων αλλά και στοιχεία από τον κρατήρα που σχηματίστηκε από την πτώση του αστεροειδούς και τελικά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αστεροειδής που είχε διάμετρο 9,6 χιλιόμετρα έλιωσε καθώς προσέκρουσε στο έδαφος γεμίζοντας την ατμόσφαιρα με συντρίμμια, όπως σφαιρίδια γυαλιού, χαλαζίες και σκόνη με υψηλά επίπεδα ιριδίου, τα οποία διασκορπίστηκαν στον πλανήτη μας. Το αποτέλεσμα ήταν να επιταχυνθεί η εξαφάνιση των δεινοσαύρων, η οποία ωστόσο είχε ήδη ξεκινήσει λόγων σοβαρών κλιματικών μεταβολών.