"Ψήνεται" όπως όλα δείχνουν η διακράτηση των ελληνικών ομολόγων από τους ιδιώτες, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων μετά από την έκτακτη τηλεδιάσκεψη του EUROGROUP αλλά και από τις νεώτερες δηλώσεις εκπροσώπων των Οίκων Αξιολόγησης αλλά και του επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων, ότι κάτι τέτοιο δεν θα χαρακτηριστεί πιστωτικό γεγονός, άρα δεν θα ενεργοποιήσει το ντόμινο των ασφαλίστρων κινδύνου λόγω χρεοκοπίας.Για κατ' αρχήν συμφωνία αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα έκανε λόγο ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, ενώ ο Όλι Ρεν συμπλήρωσε ότι "βλέπει" ένα πλαίσιο όπου θα συμπεριλαμβάνει μια λύση "τύπου Βιέννης" (εθελοντική διακράτηση), σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν χαρακτηρίζεται πιστωτικό γεγονός και πώς η συμφωνία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Ιουνίου οπότε συνεδριάζει το EUROGROUP.
Ειδικά όσον αφορά στη διακράτηση, όπως μεταδίδει το REUTERS, αν και η ΕΚΤ εξακολουθεί να αντιδρά στο ενδεχόμενο "ψαλιδίσματος" του Χρέους, που θα σήμαινε χρεοκοπία, εκτιμάται ότι θα εξέταζε σενάριο σύμφωνα με το οποίο οι Οίκοι Αξιολόγησης θα χαρακτήριζαν ένα γεγονός- όπως η εθελοντική διακράτηση- ως περιορισμένη ή "επιλεκτική" χρεοκοπία, περιορίζοντας έτσι τις επιπτώσεις στις αγορές.
Οι πρώτες αντιδράσεις από τους Οίκους Αξιολόγησης φαίνεται ότι ενισχύουν, πλέον, αυτό το σενάριο, καθώς κατ' αρχήν η STANDARD & POORS ορίζει ως "επιλεκτική" χρεοκοπία τη κατάσταση όπου ο υπόχρεος- εν προκειμένω η Ελλάδα- κάνει επιλεκτική στάση πληρωμών επί συγκεκριμένου θέματος ή επί συγκεκριμένης κατηγορίας υποχρεώσεων, αλλά συνεχίζει να εκπληρώνει τις λοιπές υποχρεώσεις της. Ανάλογο χαρακτηρισμό πιστωτικού γεγονότος κάνει και η FITCH, ονομάζοντας μια ανάλογη κίνηση ως "περιορισμένη" χρεοκοπία. Όπως σημειώνει το REUTERS, οι Οίκοι Αξιολόγησης σε μια τέτοια περίπτωση αναμένεται ότι θα άρουν τον χαρακτηρισμό της "περιορισμένης" χρεοκοπίας μέσα σε μερικές εβδομάδες, μόλις δηλαδή πιστοποιηθεί η ανταλλαγή ομολόγων, κάτι που έγινε και στη περίπτωση της Ουρουγουάης το 2003.
"Κλειδί" σε κάθε περίπτωση χαρακτηρίζεται η στάση που θα κρατήσει έως το τέλος η ΕΚΤ, η οποία αναζητά τα κίνητρα για να πείσει τους ομολογιούχους, με κινήσεις όπως η μετακίνηση αυτών των ομολόγων από τη λίστα των τίτλων που έχουν ληφθεί ως εγγυήσεις, με νέα ομόλογα...
Eurogroup: Αντί αναδιάρθρωσης, διακράτηση ομολόγων
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο