Ποιους φοβούνται στο ΠΑΣΟΚ ότι θα καταψηφίσουν τα μέτρα - iefimerida.gr

Ποιους φοβούνται στο ΠΑΣΟΚ ότι θα καταψηφίσουν τα μέτρα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σήμερα το βράδυ -εφόσον εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο- κατατίθεται το Μεσοπρόθεσμο στη Βουλή και από Τρίτη ξεκινά η συζήτησή του στις επιτροπές. Αν και το κλίμα στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος είναι πλέον πιο χαλαρό σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, υπάρχουν τέσσερα ονόματα που προκαλούν ακόμα πονοκέφαλο στον Γιώργο Παπανδρέου. Πρόκειται για τη Χρύσα Αράπογλου, που εκφράζει έντονες αντιρρήσεις για την ΕΥΑΘ, τον Γιάννη Βούρο, τον Αλέκο Αθανασιάδη και τον Τάκη Δητρουλόπουλο.

Σήμερα εξάλλου «κλείδωσαν» και τα βελτιωμένα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Δεν θα υπάρξει τελικά μείωση του αφορολόγητου, ενώ ως αντίβαρο θα υιοθετηθεί τελικά η εισφορά αλληλεγγύης ύψους 4%. Θα ισχύσει για τρία χρόνια και θα γίνεται κλιμακωτά και θα γίνεται μέσω παρακράτησης.Συγκεκριμένα τα εισοδήματα από 12000 - 20000 ευρώ θα επιβαρύνονται με συντελεστή 1%, από 20000 - 30000 με 2%, από 30000 - 40000 με 3% και από τα 40000 και πάνω με 4%. Απομακρύνεται μάλιστα και το μέτρο της εξίσωσης φόρου πετρελαίου κίνησης - θέρμανσης. Βέβαια, η 5η δόση του δανείου δεν έχει κλείσει ακόμα, καθώς όλα «βρίσκονται στον αέρα». Μάλιστα αν ισχύσει το «κακό σενάριο» για τη χώρα μας, δεν θα κλείσει η συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της 24ης Ιουνίου αλλά η πολιτική απόφαση θα ληφθεί τον Σεπτέμβριο.

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχαν οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup, με τη συμμετοχή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για το θέμα της Ελλάδας, το κλίμα δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Η τηλεδιάσκεψη έγινε με πρωτοβουλία του κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνγκερ και εκεί διατυπώθηκαν ενστάσεις από ευρωπαϊκές χώρες (Ολλανδία, Φινλανδία, Γερμανία) που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα Κοινοβούλιά τους. «Προσπαθούμε να βρούμε ένα στενό διάδρομο ανάμεσα σε κάτι που είναι απολύτως εθελοντικό και σε κάτι που να πιέζει τους ιδιώτες να συμμετάσχουν» ήταν η φράση που χρησιμοποίησε υπουργός της Ε.Ε. για να περιγράψει τις λεπτές διαπραγματεύσεις που γίνονται αυτή την ώρα στην Ευρώπη.

«Δεν έχει κλείσει τίποτε ακόμη. Επιχειρούμε να κλείσει ένα πακέτο: Για τι ποσά μιλάμε, αν θα συμμετάσχει ο ιδιωτικός τομέας, ο χρόνος, τα χρήματα που θα δοθούν, με ποιο τρόπο (δηλαδή από ποιο ταμείο; Από EFSF ή με επέκταση του υπάρχοντος;) είναι όλα ανοιχτά» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου προς τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, τα οποία ενημέρωσε σχετικά παρουσία του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου. Σημείωσε επίσης ότι το ΔΝΤ θα συνεδριάσει στις 8 Ιουλίου και αν όλα πάνε καλά η εκταμίευση θα γίνει περίπου στις 15/7. Αρμόδια κυβερνητική πηγή εκτιμούσε ότι για να πειστεί το ΔΝΤ πρέπει να υπάρξει "σαφέστατη πολιτική δήλωση από το Συμβούλιο Κορυφής την οποία να αποδεχθεί το ΔΝΤ". Η ίδια πηγή τόνιζε πως ο κ. Γιούνγκερ «πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση», να ληφθεί δηλαδή η πολιτική απόφαση τον Ιούνιο.

Ο υπουργός Οικονομικών πάντως διέψευσε κατηγορηματικά την πληροφορία που διοχετεύτηκε σύμφωνα με την οποία «πρέπει να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής με ψηφισμένο Μεσοπρόθεσμο». «Δεν έγινε καμία τέτοια συζήτηση στην τηλεδιάσκεψη» διαβεβαίωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Υπενθυμίζεται ότι το επικαιροποιημένο μνημόνιο αναφέρει πως η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου είναι «prior action» (δηλαδή προαπαιτούμενο) για την εκταμίευση της δόσης αλλά δεν αναφέρει ημερομηνία. Από την άλλη πλευρά, το ΔΝΤ θέτει δύο προϋποθέσεις: Την απόδειξη βιωσιμότητας του χρέους και τη διασφάλιση χρηματοδότησης το 2012.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα σήμερα -καλώς εχόντων των πραγμάτων- θα εγκρίνει το υπουργικό το Μεσοπρόθεσμο. Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα καταθέσει τα μέτρα, αλλά χωρίς εξειδίκευση. Αυτή θα έρθει με τους εφαρμοστικούς νόμους. Απόψε το βράδυ κατατίθεται και ξεκινάει η συζήτηση Τρίτη ή Τετάρτη στην επιτροπή. Σε περίπου 10 μέρες ή 2 εβδομάδες από τώρα θα έρθει και ο εφαρμοστικός που θα περιλαμβάνει: Τα βασικά μέτρα για το 2011, τη δημιουργία ταμείου δημόσιας περιουσίας, τις αποκρατικοποιήσεις. Ειδικά για τις αποκρατικοποιήσεις θα υπάρχει πίνακας ανά τρίμηνο και ποσοστά αλλά όχι λεπτομέρειες. Δεν θα περιλαμβάνεται το ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο θα έρθει με χωριστό νόμο.

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τη Δευτέρα είχε τηλεφωνική επικοινωνία -την ώρα που συνεδρίαζε το Υπουργικό Συμβούλιο- με τον Αμερικανό ομόλογό του κ. Τίμοθι Γκάιτνερ, ενόψει της συνάντησης του Μπάρακ Ομπάμα και της Άγελας Μέρκελ. Ο κ. Γκάιντερ ζήτησε να μάθει σε τι κατάσταση βρισκόμαστε και πώς μπορούν να βοηθήσουν οι ΗΠΑ. Ο κ. Παπακωνσταντίνου απαρίθμησε τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση και τις σχέσεις ισορροπίας στην Ευρώπη και ο κ. Γκάιτνερ τον ενημέρωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος κ. Μπάρακ Ομπάμα θα έκανε τη δήλωση στήριξης προς την Ελλάδα. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα καλέσει ο Παπακωνσταντίνου τους τομεάρχες της ΝΔ να συζητήσουν ειδικά για τα φορολογικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ