Le Figaro: Η Ευρώπη υιοθέτησε προϋπολογισμό λιτότητας για πρώτη φορά - iefimerida.gr

Le Figaro: Η Ευρώπη υιοθέτησε προϋπολογισμό λιτότητας για πρώτη φορά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αφού απέφυγαν την αποτυχία στο παρά πέντε, οι 27 ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σε μια άνευ προηγουμένου περικοπή του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού ως το 2020. Η συμφωνία των Βρυξελλών σφραγίστηκε από ιδιαίτερες εντάσεις που θα αφήσουν πληγές στη σχέση μεταξύ του Φρανσουά Ολάντ και του Ντέιβιντ Κάμερον αλλά και της Ανγκελα Μέρκελ» γράφει θορυβημένη η γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

«Οι 27 συμφώνησαν την Παρασκευή σε μια περικοπή άνευ προηγουμένου του προϋπολογισμού της ΕΕ ως το 2020. Μετά από 24 ώρες διαπραγματεύσεων το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό. Η Ευρώπη, εξασθενημένη από την κρίση περικόπτει περαιτέρω τον προϋπολογισμό της, για πρώτη φορά. Από το 2014 ως το 2020 η μείωση θα είναι 3%.

Ενας άνθρωπος μπορεί να ισχυριστεί ότι πέτυχε αυτό το αποτέλεσμα, ο Ντέιβιντ Κάμερον. Ενώ όλοι πίστευαν ότι έχει περιθωριοποιηθεί μετά την ανακοίνωση του δημοσψηφίσματος για το ναι ή όχι στη συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ, ο Κάμερον επέβαλε την άποψή του.

Ο Κάμερον έφυγε από τις Βρυξέλλες διατηρώντας άθικτη τη μείωση των 4 δισ. ευρώ για τη χώρα του, όπως είχε συμφωνήσει από 1984 η Μάργκαρετ Θάτσερ.

Μεταξύ του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος επέμενε εξαρχής ότι ο προυπολογισμός πρέπει να είναι γενναιόδωρος, και του Ντέιβιντ Κάμερον το κλίμα ήταν παγωμένο και ο γάλλος Πρόεδρος αρνήθηκε ακόμη και να βγει στο τηλέφωνο, όπως μετέδωσε ο Guardian, γράφει η Le Figaro.

Αυτό που συνέβη στις Βρυξέλλες αποδεικνύει ότι ο γαλλο-γερμανικός άξονας έχει παραλύσει. Οι 27 ηγέτες συμφώνησαν τελικά σε ένα ποσό 960 δισ. ευρώ ως το 2020. Προγραμματισμένα είναι μόνο τα 908 δισ. ευρώ προς μεγάλη ικανοποίηση των Βρετανών που ζητούσαν συμφωνία στα 905 δισ., αντίθετα με τον Φρανσουά Ολάντ που ζήτησε να κλείσει η συμφωνία στα 913 δισ. «Στο τέλος πάντα η Ανγκελα Μέρκελ μετράει στη ζυγαριά» ανέφεραν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες» καταλήγει η Le Figaro.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ