Πρόκειται για την κλασικά βρετανική chicken pie με μανιτάρια και κρεμμύδια. Ετσι την κάνουν οι Αγγλοι. Θα σας δείξω όμως παρακάτω μια φωτό από Chicken pie του Τζέιμι Ολιβερ, μέσα στα περιττά ζουμιά, μια κοτόπιτα που θέλεις κουτάλι να τη φας, και θα καταλάβετε ότι οι Αγγλοι -τελικά- ΔΕΝ ξέρουν να μαγειρεύουν.
Οι Γάλλοι κάνουν πολύ καλύτερη κοτόπιτα. Με τα ίδια υλικά, αλλά με σεβασμό στα προϊόντα και στη δοσολογία. Αυτή θα προτιμήσουμε.
Υλικά
2 φύλλα για πίτα
4 στηθάκια ή μπουτάκια κοτόπουλο (αν υπάρχουν υπόλοιπα, ακόμη καλύτερα)
1 κρέμα γάλακτος λάιτ
250 γραμμάρια μανιτάρια εποχής
Λίγο μαϊντανό
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Βράζουμε σε αρκετό νερό, με ένα μεγάλο κρεμμύδι (ολόκληρο) το κοτόπουλο για 1 ώρα
- Το κόβουμε σε μικρά κομμάτια
- Κόβουμε σε φετούλες τα μανιτάρια και τα ασπρίζουμε στο τηγάνι με ελαιόλαδο
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι που είχαμε στη βράση του κοτόπουλο και τσιγαρίζουμε
- Αλατίζουμε και πιπερώνουμε τα μανιτάρια
- Προσθέτουμε το μαϊντανό και τα κομματάκια κοτόπουλου
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος
- Οταν κρυώσει το μείγμα απλώνουμε το ένα φύλλο σε ταψάκι
- Απλώνουμε το μείγμα
- Φροντίζουμε το κάτω φύλλο να κάνει γωνία ώστε να ενωθεί με το πάνω φύλλο
Απλώνουμε το πάνω φύλλο και αρχίζουμε την καλλιτεχνία: Ομορφαίνουμε τις γωνίες, κάνουμε κεντήδια στην πάνω επιφάνεια, περνάμε μια ελαφρότατη επάλειψη με κρόκο αυγού, ό,τι θέλουμε τέλος πάντων.
Μπορείτε να κόψετε και μπαστούνια από ζύμη και να στολίσετε το πάνω μέρος.
Αυτή η φωτογραφία είναι από το σάιτ foodismylife και δείχνει την κοτόπιτα του Τζέημι Ολιβερ. Εγώ δεν την βρίσκω ούτε ορεκτική, ούτε ζηλευτή. Jamie, sorry!
Επιμένω, αλλά και αυτή η κοτόπιτα είναι εγγλέζικη συνταγή. Προβλήθηκε και φωτογραφήθηκε από το BBC. Ισως να είναι νόστιμη, αλλά η περιττή σάλτσα βγάζει μάτι, το κοτόπουλο είναι σαν να μπήκε ολόκληρο στην πίτα, ξεχειλίζει μια πατάτα που δεν έχει λόγο να βρίσκεται εδώ και τα χόρτα δείχνουν ωμά.
Και φανταστείτε ότι η chicken pie θεωρείται το ultra-πιάτο της Μεγάλης Βρετανίας!