Συγκρατημένη αισιοδοξία στη Σύνοδο Κορυφής παρά τα δύο «στρατόπεδα»-Που στοχεύει ο Σαμαράς - iefimerida.gr

Συγκρατημένη αισιοδοξία στη Σύνοδο Κορυφής παρά τα δύο «στρατόπεδα»-Που στοχεύει ο Σαμαράς

Συγκρατημένη αισιοδοξία στη Σύνοδο Κορυφής παρά τα δύο «στρατόπεδα»-Που στοχεύει
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εντείνονται οι προσπάθειες για συμβιβασμό των 27 ηγετών της Ευρώπης για τον νέο προϋπολογισμό της Ενωσης με τις τελευταίες πληροφορίες που φθάνουν από τις Βρυξέλλες να κάνουν λόγο για μερική σύγκλιση απόψεων με τις δυσκολίες, ωστόσο, να παραμένουν.

Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις είναι μεν αργές με τις ενδείξεις να κάνουν λόγο για λήψη πολιτικής απόφασης, ωστόσο, άλλες πηγές αναφέρουν ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει τους τελευταίους δύο μήνες και η λήψη αποφάσεων μετατίθεται για το μέλλον.

Τα οικονομικά μεγέθη είναι γνωστά και αυτό που απομένει είναι η τελική συμφωνία ώστε να προλάβει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνει τις σχετικές με τα πακέτα χρηματοδοτήσεων αποφάσεις.

Η τελευταία Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ είχε καταλήξει σε ναυάγιο με τους ηγέτες της Ευρώπης να μην φθάνουν σε συμβιβασμό για τον προϋπολογισμό της δημιουργώντας σκοτεινά σύννεφα πάνω από την Ευρώπη, ενώ οι χειρισμοί του Ντέιβιντ Κάμερον προκάλεσαν τριγμούς στη συνοχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι το κεντρικό πρόσωπο της Συνόδου μιας και οι εξαγγελίες του περί δημοψηφίσματος για τη θέση της χώρας του στην Ευρώπη «άναψαν φωτιές» στην ΕΕ.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον εμφανίζεται πλέον πιο διαλλακτικός και προσπαθεί να περιορίσει τις αντιευρωπαϊκές φωνές εντός του κόμματός του και προσέρχεται στη συνεδρίαση με διάθεση συνεργασίας.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον δεν πρόκειται να εγείρει αντιρρήσεις εφόσον έχει ήδη λάβει διαβεβαιώσεις πως δεν πρόκειται να θιγούν οι επιστροφές, το περίφημο «rebate» προς τη Βρετανία και πως το ύψος του προϋπολογισμού για την επόμενη επταετία δεν θα ξεπεράσει τα 900 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, τα μέτωπα παραμένουν ανοικτά με τους υπέρμαχους της λιτότητας, όπως Γερμανία,Βρετανία, Ολλανδία δεν είναι διατεθειμένες να προσφέρουν αύξηση δαπανών, ενώ χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία πιέζουν να υπάρξουν μέτρα για ανάπτυξη.

Η γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη συνεδρίαση ανέφερε «Δεν ξέρω αν θα έχουμε επιτυχία, Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τον τρόπο που ξοδεύουμε», αλλά προσθέτει ότι πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία για ένα σχέδιο απέναντι στην οικονομική αβεβαιότητα και την υψηλή ανεργία.

Από την πλευρά του ο Ντέιβιντ Κάμερον επιμένει ότι «Η ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίσει ότι ξοδεύουμε σοφά τα χρήματα. Όλοι πρέπει να κάνουμε το σωστό στην Ευρώπη».

Ο Φρανσουά Ολάντ σημείωσε πάντως ότι η εξοικονόμηση είναι καλή, αλλά όχι εις βάρος της ανάπτυξης.

Οι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης

Μπορεί η Ελλάδα να μην βρίσκεται σε πρώτο πλάνο στη σημερινή Σύνοδο, ωστόσο, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και το επιτελείο του έχουν να αντιμετωπίσουν μια διχασμένη Ευρώπη και έναν προϋπολογισμό για την επταετία 2014-2020 ο οποίος αναμένεται να είναι μειωμένος.

Το βασικό ζήτημα είναι πως η μεθοδολογία που ακολουθείται στη ΕΕ για την κατάρτιση του προγράμματος του 2014-2020 και η διάκριση των χωρών σε φτωχές και πλούσιες. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι για τον προσδιορισμό λαμβάνεται υπόψιν η περίοδος 2008-2010 με τον Αντώνη Σαμαρά να προσπαθεί να πείσει τους Ευρωπαίους ότι η σημερινή κατάσταση στης Ελλάδας δεν έχει καμία σχέση με εκείνη τη διετία.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει μεγαλύτερη χρηματοδότηση για τη χώρα με βάση τις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες

Το στοίχημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι να πετύχει χρηματοδότηση 14 δισ. ευρώ για την επταετία 2014-2020, αντίθετα με τα 11,5 δισ. που αποτελούν τη βάση της διαπραγμάτευσης, με βασικά επιχειρήματα την πολυετή ύφεση και την εκτόξευση της ανεργίας.

«Το πακέτο των Βρυξελλών είναι κλειδί για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη» δήλωσε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ