Γύρω στα 100.000 παιδιά στην Γερμανία προέρχονται από δότη σπέρματος. Οι γεννήτορες παρέμεναν όμως ανώνυμοι. Αυτό όμως μέχρι πριν από μία εβδομάδα, καθώς μία εξαιρετικής σημασίας απόφαση του Εφετείου της πόλης Hamm στην Βόρεια Βεστφαλία, αλλάζει τα δεδομένα.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Stern, η κόρη ενός ανώνυμου δότη σπέρματος έφτασε μέχρι το Εφετείο για να διεκδικήσει το δικαίωμά της να μάθει το όνομα του βιολογικού της πατέρα. Και τα κατάφερε αφού την προηγούμενη Τετάρτη το δικαστήριο ανακοίνωσε την θετική προς αυτήν απόφαση.
Η ενάγουσα ήταν μια νεαρή κοπέλα, της οποίας η μητέρα είχε γονιμοποιηθεί ανώνυμα από Τράπεζα σπέρματος. Η πρώτη της προσπάθεια στο περιφερειακό δικαστήριο του Έσεν δεν στέφθηκε με επιτυχία. Ο κατηγορούμενος γιατρός υποστήριξε ότι τα στοιχεία που ζητάει η κοπέλα δεν είναι πια προσβάσιμα. Η αλήθεια είναι ότι νομικά , είχε καθοριστεί μια μακρά περίοδος διαφύλαξης των προσωπικών δεδομένων μετά τη γέννησης της 22χρονης σήμερα ενάγουσας.
Από τη δεκαετία του 70, υπάρχουν 100.000 παιδιά στη Γερμανία που έχουν γεννηθεί από πατέρα, δότη σπέρματος. Ήδη από το 1989, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο έχει κρίνει ότι είναι ένα από τα αδιαμφισβήτητα ατομικά δικαιώματα των ανθρώπων να γνωρίζουν τη γενετική τους προέλευση. Όμως, μέχρι να ληφθεί αυτή η δικαστική απόφαση καμία νομοθετική ρύθμιση δεν έδινε στο φως της δημοσιότητας τα στοιχεία του δότη.