Ποια σχέση έχει η πολιτική με την οργάνωση του ανθρώπινου εγκεφάλου [βίντεο] - iefimerida.gr

Ποια σχέση έχει η πολιτική με την οργάνωση του ανθρώπινου εγκεφάλου [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αν νομίζατε πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν είναι παρά ένα «μάτσο» νευρώνες που λειτουργούν σαν τρανζίστορς μιας υπολογιστικής μηχανής που παράγει τη διάνοια, είστε γελασμένοι... Ακόμη και ο σπουδαίος θεωρητικός της συνείδησης Ντάνιελ Ντένετ, ένας από τους πρώτους που διατύπωσαν αυτή την άποψη, τώρα αναθεωρεί και μας εξηγεί:

«Κι αν οι νευρώνες μας δεν είναι φιλότιμοι κι εργατικοί σκλάβοι, απλές μηχανές στην υπηρεσία του συνόλου, αλλά "τελεστές" που περιμένουν ανταμοιβή, που μπορούν να συστήνουν συνασπισμούς και συμμαχίες; Αυτή η αντίληψη του εγκεφάλου ως ένα είδος κοινωνικής αρένας αντιμαχόμενων και αντικρουόμενων πολιτικών δυνάμεων μπορεί αρχικά να μοιάζει με διασκεδαστική φαντασίωση, αλλά όσο περνάει ο καιρός την παίρνω όλο και περισσότερο στα σοβαρά...».

Τάδε έφη Ντάνιελ Ντένετ, ένας από τους μεγαλύτερους φιλόσοφους του εγκεφάλου και της συνείδησης, παγκοσμίως γνωστός για τα βιβλία, τη διδασκαλία και τις διαλέξεις του σε πανεπιστημιακά ιδρύματα όλου του κόσμου.

Το πλήρες κείμενο καθώς και το βίντεο της πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης μπορείτε να τα βρείτε στην ακόλουθη διεύθυνση:

http://edge.org/conversation/normal-well-tempered-mind

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ