Και τώρα τα δύσκολα για το Οικονομικών -Κλειδώνει το φορολογικό για τα ακίνητα - iefimerida.gr

Και τώρα τα δύσκολα για το Οικονομικών -Κλειδώνει το φορολογικό για τα ακίνητα

Και τώρα τα δύσκολα για το Οικονομικών -Κλειδώνει το φορολογικό για τα ακίνητα
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Το πρώτο σοβαρό εμπόδιο της νέας χρονιάς, καλείται να υπερπηδήσει το οικονομικό επιτελείο, που έχει ήδη βαθιά «τραύματα» από τη πρόσφατη διαδικασία ψήφισης του φορολογικού νομοσχεδίου. Έχοντας στη πραγματικότητα αναβάλει εδώ και μήνες τις οριστικές αποφάσεις για τη φορολογία των ακινήτων, το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται πλέον κοντά στην ώρα «μηδέν», καθώς θα πρέπει να καταθέσει το νομοσχέδιο για το Ενιαίο Τέλος, που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, έχοντας δεχθεί ήδη «βροχή» πυρών ακόμα και από κυβερνητικούς βουλευτές.

Το βασικό πρόβλημα για το οικονομικό επιτελείο δεν είναι άλλο από το ότι «κυνηγά» 3,2 δισ ευρώ για τη φετινή χρονιά και 2,9 δισ ευρώ κατ' έτος έως και το 2016 από τη φορολογία των ακινήτων, έτσι ώστε να καλυφθούν οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου, κάτι που σημαίνει ότι τα περιθώρια ελιγμών είναι μάλλον ανύπαρκτα.

Στο τραπέζι της σύσκεψης υπό τον Γιάννη Στουρνάρα το μεσημέρι της Τετάρτης θα τεθεί κατ' αρχήν το αφορολόγητο του Ενιαίου Τέλους, που θα ενσωματώσει το ΕΕΤΗΔΕ και τον ΦΑΠ, με το επικρατέστερο σενάριο να προβλέπει 50.000 ευρώ. Όσον αφορά, δε, στους συντελεστές της κλίμακας, ο πρώτος- εκτός απροόπτου- θα είναι 0,1% και ο ανώτατος 1,5%, αν και υπάρχει εισήγηση για 2% πάνω από τα 10 εκατ. ευρώ. Για τα αγροτεμάχια εξετάζεται είτε η πρόβλεψη ειδικού αφορολογήτου για τους κατ' επάγγελμα αγρότες είτε ειδική κλίμακα, αν και δεν αποκλείεται οι οριστικές αποφάσεις να ληφθούν σε δεύτερη φάση, καθώς υπηρεσιακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι η πλήρης εικόνα για τα εκτός σχεδίου θα έχει σχηματιστεί μετά από τον Ιούνιο, όταν δηλαδή θα έχουν καταγραφεί σε ηλεκτρονική μορφή τα εν λόγω στοιχεία. Υπό συζήτηση είναι και η φορολογική αντιμετώπιση των ακινήτων που δεν αποφέρουν εισόδημα, δηλαδή εάν μπορούν να εξαιρεθούν από το Ενιαίο Τέλος ή να φορολογηθούν με χαμηλό συντελεστή, κάτι που ζητάνε όχι μόνο οι ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και πολλοί βουλευτές.

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ και μέλος της διακομματικής επιτροπής, από τα 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτητών τα 2,769 εκατομμύρια θα μείνουν στο απυρόβλητο και περίπου 1,7 εκατομμύρια που έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας από 50.000 έως 100.000 ευρώ, θα κληθούν να καταβάλουν φόρο έως 71 ευρώ. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν παράγοντες της κτηματαγοράς, τα στοιχεία σύγκρισης με τα ισχύοντα έχουν βάση μόνο εάν συνυπολογίσει κανείς το ΕΕΤΗΔΕ, που ήταν έκτακτος φόρος και πλέον μονιμοποιείται.

Για διαμέρισμα 100 τ.μ. 6ετίας με αντικειμενική αξία 150.000 ευρώ, το Νέο Ενιαίο Τέλος, με αφορολόγητο 50.000 ευρώ, θα διαμορφωθεί στα περίπου 150 ευρώ. Αυτό σημαίνει μικρότερη επιβάρυνση κατά 450 ευρώ σε σχέση με το ΕΕΤΗΔΕ των 600 ευρώ, που ήταν όμως έκτακτο τέλος και επιβάρυνση 150 ευρώ σε σχέση με τον μηδενικό ΦΑΠ για τη τριετία 2010- 2012, που ήταν ο μόνιμος φόρος για τους ιδιοκτήτες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ