Πυριτιδαποθήκη θυμίζει το κλίμα στα ΑΕΙ και στις τοπικές κοινωνίες εξαιτίας των προωθούμενων συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων και ιδρυμάτων που προωθεί το υπουργείο Παιδείας σε ΑΕΙ και ΤΕΙ με το σχέδιο «Αθηνά».
Οι πρυτάνεις συγκαλούν σύνοδο εκτάκτως στις 16 Φεβρουαρίου και ζητούν άμεση συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας προκειμένου να δοθούν διευκρινίσεις. Την ίδια ώρα οξύτατες αντιδράσεις καταγράφονται σε ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Χαλκίδας και Λάρισας. Φοιτητές και καθηγητές ετοιμάζονται να προβούν σε καταλήψεις, πορείες και διαβήματα διαμαρτυρίας στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Στη χθεσινή διευρυμένη συνεδρίαση της επιτροπής των πρυτάνεων αποφασίστηκε να συγκληθεί εκτάκτως σύνοδος πρυτάνεων για τις 16 Φεβρουαρίου προκειμένου να καταγραφεί η επίσημη θέση τους ενώ επισημαίνει ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας για το «ομοσπονδιακό πανεπιστήμιο» χαρακτηρίζεται από «προχειρότητα, ασάφεια και έλλειψη στοιχειωδών επεξεργασιών σε βασικά σημεία που αφορούν στην υλοποίησή του».
Στα ΤΕΙ, όπου δρομολογούνται οι περισσότερες καταργήσεις τμημάτων, οι αντιδράσεις είναι οξύτατες. Στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, το οποίο τελεί υπό κατάληψη, χθες το πρωί προκλήθηκε ένταση μεταξύ φοιτητών κατά τη διάρκεια της συνέλευσης για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους, ενώ στο ΤΕΙ Πάτρας φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία και αντιπροσωπία τους είχαν συνάντηση με το δήμαρχο, Γ. Δημαρά ο οποίος διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει τον αγώνα τους.
Την ίδια ώρα, φοιτητές από το ΤΕΙ Λάρισας «εισέβαλαν» ειρηνικά στο χώρο όπου συνεδρίαζε χθες το περιφερειακό συμβούλιο και διαμαρτυρήθηκαν για τη μεταφορά του τμήματος Πληροφορικής στη Λαμία. Στο πλευρό τους τάχθηκε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για ένα λάθος. Για άδικο, ατεκμηρίωτο και αδικαιολόγητο σχεδιασμό έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο σύλλογος διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού του ΤΕΙ Χαλκίδας, αποκαλύπτοντας ότι, ενώ το ίδρυμα διαθέτει τεράστιες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 24.430 τ.μ., με το σχέδιο «Αθηνά» αυτές θα πρέπει να εγκαταλειφθούν αφού προτείνεται η μεταφορά του τμήματος Ηλεκτρολογίας με 1.935 φοιτητές στη Λαμία και του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων με 2.634 φοιτητές στη Θήβα. Αντιδράσεις υπήρξαν από δημάρχους και τοπικούς φορείς σε Βέροια, Νάουσα και Φλώρινα, ενώ ο «γαλάζιος» Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής χαρακτήρισε «αιτία πολέμου» την κατάργηση του Πανεπιστημίου.