Σοβαρότατες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση από την Ελληνική Αστυνομία των φωτογραφιών στις οποίες είναι οφθαλμοφανές ότι οι τέσσερις συλληφθέντες για τη ληστεία στο Βελβεντό και κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν υποστεί σοβαρό ξυλοδαρμό.
Οι καταγγελίες των συγγενών των συλληφθέντων ότι μετά τη σύλληψη τους φόρεσαν κουκούλες και τους χτυπούσαν επί πολλή ώρα προκάλεσε την άμεση παρέμβαση της προϊσταμένης της εισαγγελίας πρωτοδικών της Αθήνας Παναγιώτας Φάκου.
Διέταξε τη διενέργεια προανακριτικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πράγματι στους τέσσερις συλληφθέντες ασκήθηκε σωματική βία εκ μέρους των αστυνομικών.
Οι φωτογραφίες των συλληφθέντων που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα με εισαγγελική διάταξη και δείχνουν τους δράστες με σημάδια κακοποίησης στο πρόσωπό τους, αναμένεται να μπουν στο εισαγγελικό «μικροσκόπιο» προκειμένου να διερευνηθεί αν οι νεαροί έπεσαν θύματα αστυνομικής βίας.
Οι καταγγελίες του πατέρα
Ο πατέρας του Δημήτρη Μπουρζούκου ήταν σαφέστατος: «Επί τέσσερις ώρες τον είχαν γονατισμένο στο τμήμα και με τον διοικητή, τον χτυπούσαν με κλοτσιές στην κοιλιά, και έλεγε "πάρτε τους μέσα, όχι εδώ''. Τους βάλανε μέσα δεμένους με τα χέρια πίσω, γονατιστούς, με κουκούλα στο κεφάλι και τους χτυπούσαν. Και κάποια στιγμή λέει ο ένας στον άλλο: "Έλα, Νίκο, είναι σειρά σου". Και ήλθε και τους χτύπησε. Ο ένας λοιπόν από αυτούς που χτυπούσαν έχει μικρό όνομα "Νίκος" και είναι στο τμήμα της Βέροιας».
Η αντίδραση του Νίκου Δένδια
Σε μια προσπάθεια να ισορροπήσει την υπόθεση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας δήλωσε αρχικά ότι δεν υπάρχει πρόθεση να καλυφθεί κανείς για οτιδήποτε.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η υπόθεση είναι στα χέρια της δικαιοσύνης και αν αποδειχθεί βασανισμός οι κυρώσεις, όπως είπε, θα είναι αμείλικτες. «Δεν υπάρχει θέμα ανοχής σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων οποιουδήποτε κατηγορουμένου», υπογράμμισε ο υπουργός.
Επισήμανε, ωστόσο, ότι «δεν πρέπει να υιοθετήσουμε άκριτα κάποια άποψη», καθώς «δεν μιλάμε για ένα επεισόδιο εν λευκώ. Μιλάμε για τρομοκράτες βαρύτατα οπλισμένους που είχαν διαπράξει ληστεία».
Κληθείς να σχολιάσει την εικόνα που παρουσιάζουν οι συλληφθέντες στις φωτογραφίες που δημοσιοποίησε η ΕΛ.ΑΣ., σημείωσε ότι του ελέχθη από τις αστυνομικές αρχές πως υπήρξε σκληρότατη συμπλοκή, ενώ για την επεξεργασία που έχουν υποστεί οι φωτογραφίες ανέφερε ότι έγινε, όπως του είπαν, ώστε να προσομοιάζουν οι δράστες με την εικόνα που έχει ο μέσος άνθρωπος για να μπορεί κανείς να τους αναγνωρίσει.
Η τελευταία αυτή αποστροφή του έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών καθώς του καταλογίζεται προσπάθεια «κουκουλώματος της υπόθεσης».
ΣΥΡΙΖΑ: Παιδαριώδεις δικαιολογίες
Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Από την Κουμουνδούρου χαρακτηρίζουν τις δηλώσεις του κ. Δένδια παιδαριώδεις και προκλητικές, ενώ αναφέρονται και στη μήνυση που θα κατέθετε ο υπουργός στην εφημερίδα Guardian σχετικά με τη δημοσίευμά της για βασανισμούς συλληφθέντων από την ΕΛ.ΑΣ.
«Οι εξηγήσεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με τις φωτογραφίες των συλληφθέντων για τη ληστεία της Κοζάνης, είναι το λιγότερο παιδαριώδεις και προκλητικές», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του ως απάντηση για τις εξηγήσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη όσον αφορά τις φωτογραφίες των συλληφθέντων για τη ληστεία της Κοζάνης.
Ποτέ, για παράδειγμα, δεν είδαμε παρόμοιες φωτογραφίες των δολοφόνων του Πακιστανού μετανάστη ούτε, βέβαια, κανενός είδους ευαισθησία για τους κουμπουροφόρους της Χρυσής Αυγής. Όμως, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, έχει δώσει δείγματα γραφής για το πως αντιλαμβάνεται τη δημοκρατία. Οι πρόσφατες δηλώσεις του πως "ήρθε η ώρα η χώρα να κλείσει τους λογαριασμούς που μένουν ανοιχτοί από το 1974 – 75 μέχρι σήμερα", είναι αποκαλυπτικές. Ποιοι είναι όμως οι λογαριασμοί που άνοιξαν μετά τη χρονιά αποκατάστασης της δημοκρατίας στη χώρα μας και πρέπει να κλείσουν τώρα και με ποιο τρόπο; Τι δεν πήγε καλά, κατά τον κ. Δένδια, με την πτώση της λαομίσητης χούντας και πρέπει να διορθωθεί;
Είναι βέβαιο ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις του κ. Δένδια αποτυπώνουν την ακροδεξιά στροφή της σημερινής κυβέρνησης, η οποία στοχοποιεί τους αγώνες, τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τελικά την ίδια τη δημοκρατία.
Θα πρέπει για άλλη μια φορά να υπενθυμίσουμε στον κ. Δένδια ότι, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό, ούτε η ποινική βαρύτητα μιας εγκληματικής πράξης, ούτε η όποια ανακριτική σκοπιμότητα δικαιολογούν βασανισμούς συλληφθέντων. Αλήθεια, πόσο συμφωνούν οι άλλοι δύο μνημονιακοί κυβερνητικοί εταίροι με τέτοιου είδους δηλώσεις και, αν όχι, τι κάνουν γι' αυτό; Αλήθεια τι έγινε η μήνυση στην εφημερίδα Guardian, σχετικά με τη δημοσίευμά της για βασανισμούς συλληφθέντων από την ΕΛ.ΑΣ, που έχει υποσχεθεί ο κ. Δένδιας;».
ΠΑΣΟΚ: Ταχύτατη διερεύνηση
Να διερευνηθεί ταχύτατα και ενδελεχώς κάθε καταγγελία για κακοποίηση κρατουμένων ζητά το ΠΑΣΟΚ το οποίο, παράλληλα, χαρακτηρίζει σημαντική επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ. τη σύλληψη των κατηγορουμένων για τις ληστείες στο Βελβεντό Κοζάνης.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο τύπου του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζεται πως στη «Δημοκρατία η Πολιτεία πρέπει να απαντά με τους κανόνες της και να εξασφαλίζει τον αυστηρό σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθερίων».
Παράλληλα, η Ιπποκράτους ζητά την τάχιστη και ενδελεχή διερεύνηση κάθε καταγγελίας για κακοποίηση κρατουμένων από τις αρμόδιες δικαστικές και αστυνομικές αρχές, καθώς και την άμεση έκδοση των σχετικών πορίσματων προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν.
ΔΗΜΑΡ: Η Δημοκρατία δεν εκδικείται
Η τρομοκρατία είναι εχθρός της κοινωνίας και η Δημοκρατία πρέπει να την αποκρούσει αποφασιστικά.
Η Δημοκρατία, όμως, δεν εκδικείται.
Για τα παραμορφωμένα από τον ξυλοδαρμό πρόσωπα των συλληφθέντων στην Κοζάνη απαιτούνται έρευνα και εξηγήσεις.
Διεθνής Αμνηστία: Το photoshop δεν μπορεί να σβήσει τα προβλήματα της Ελλάδας
Την ανησυχία της για τις καταγγελίες εξέφρασε και η Διεθνής Αμνηστία μέσω του υπευθύνου της οργάνωσης για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία Μάρεκ Μαρκζίνσκι, ο οποίος σημειώσε πως «οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν να σβήσουν με photoshop τα προβλήματά τους» και πρόσθεσε ότι «η κουλτούρα της αυθαιρεσίας πρέπει να σταματήσει».
Τι υποστηρίζει η ΠΟΑΣΥ
Να μην προχωρούν οι επικριτές της σε «βεβιασμένες κρίσεις οι οποίες δεν βοηθούν» έκανε λόγο το συνδικαλιστικό κίνημα της Αστυνομίας η ΠΟΑΣΥ αναφορικά με τα όσα έχουν δει το φώς της δημοσιότητας για την διπλή ληστεία στο Βελβεντό της Κοζάνης , η οποία μίλησε παράλληλα για «ρίσκο 700 ευρώ».
Η ΠΟΑΣΥ αναφέρει ακόμα, ότι δεν υπάρχει αντεκδίκηση από την πλευρά της δημοκρατίας την οποία υπηρετεί η ΕΛ.ΑΣ, «ακόμη και σε αυτούς που στρέφονται εναντίον της, χρειάζεται όμως να διασφαλίζονται και αυτοί που έχουν επωμιστεί το ρόλο της προστασίας των θεσμών», ενώ αναφερόμενη για τις κατηγορίες περί βασανιστηρίων μιλά για «βεβιασμένες κρίσεις και άκριτη υιοθέτηση καταγγελιών», οι οποίες δεν βοηθούν το έργο της ΕΛ.ΑΣ.
Η ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ:
«Το συνδικαλιστικό μας κίνημα είναι γνωστό ότι αγωνίζεται σταθερά για να έχει ο Έλληνας Αστυνομικός τα απαραίτητα εφόδια και τις εγγυήσεις εκείνες που θα του επιτρέπουν να δίνει αποτελεσματικές μάχες έναντι πάσης μορφής εγκληματικών φαινομένων.
Οι συνεχιζόμενες συλλήψεις υπόπτων και κατηγορουμένων ήδη ατόμων για τρομοκρατικές ενέργειες σε μια περίοδο κατά την οποία επανέρχεται απειλητικά το φαινόμενο της τρομοκρατίας, ιδίως όταν η χώρα μας χρειάζεται τώρα, όσο ποτέ άλλοτε, την εσωτερική ασφάλεια και σταθερότητα, έρχονται να αναπτερώσουν το ηθικό των συναδέλφων μας και να επιβεβαιώσουν τη θέση μας για περαιτέρω ενίσχυση και όχι αποδυνάμωση της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η άμεση κινητοποίηση, η ταχύτατη αντίδραση και κυρίως η θαρραλέα επέμβαση των αστυνομικών "του ειδικού μισθολογίου των 700 ευρώ", που δεν δίστασαν να ρισκάρουν τη ζωή τους, αποδεικνύουν το φιλότιμο και το υψηλό αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος των συναδέλφων μας έναντι των συμπολιτών μας.
Οι βεβιασμένες κρίσεις και η άκριτη υιοθέτηση καταγγελιών περί βασανιστηρίων στο στάδιο της ανάκρισης των συλληφθέντων - από τη στιγμή που ήδη έχουν γίνει αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας- το πόρισμα της οποίας θα πρέπει να είναι άμεσο ώστε να μην αιωρούνται σκιές για το τι πραγματικά συνέβη, δεν βοηθούν την προσπάθεια των συναδέλφων μας για την αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Ούτε μπορεί να επισκιάσουν το γεγονός των συλλήψεων και την πρόοδο των ερευνών, οι οποίες δεν έγιναν προφανώς κάτω από ιδανικές συνθήκες, κάτι που οι κάθε λογής κατήγοροι δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν καθώς και τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες εκείνων που μάχονται στην πρώτη γραμμή του πυρός.
Είναι επιβεβλημένη και προαπαιτούμενο του δικαιϊκού μας συστήματος η διαλεύκανση στο «φως της ημέρας» της υπόθεσης αυτής για να μη μένουν στίγματα.
Η δημοκρατία σίγουρα δεν εκδικείται, ακόμη και αυτούς που στρέφονται εναντίον της. Χρειάζεται όμως να διασφαλίζονται και αυτοί που έχουν επωμιστεί το ρόλο της προστασίας των θεσμών, κάτι που οφείλει να μη λησμονεί και να πράττει αδιαλείπτως η Πολιτεία».