Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας που παρουσίασε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για την εργασιακή απασχόληση των νέων γιατρών της πρωτεύουσας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Πατούλης τα τελευταία χρόνια ο κλάδος δέχεται ολοένα και περισσότερα «χτυπήματα», με το ποσοστό των γιατρών που έχει οδηγηθεί στην ανεργία ή στην υποαπασχόληση να αγγίζει το 37,5%.
Όπως δείχνει η έρευνα, το 2007 οι εξειδικευμένοι άνεργοι γιατροί της Αθήνας ήταν 592, ενώ το 2012 έφθασαν τους 1191, αριθμός που διπλασιάστηκε στα χρόνια της κρίσης.
Παράλληλα, το εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό που «οδηγήθηκε» στο εξωτερικό το 2007 ανερχόταν σε 292, ενώ το 2012 εκτοξεύτηκε στα 1166 άτομα.
«Το έγκλημα τεράστιο – οι ιθύνοντες φέρουν βαρύτατες ευθύνες και οφείλουν να λογοδοτήσουν» ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης και κάλεσε τον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων και τους Έλληνες βουλευτές «να ενσκήψουν στο πρόβλημα και να αναλάβουν πρωτοβουλίες, ώστε να ανακοπεί το πρωτοφανές ρεύμα μετανάστευσης των Ελλήνων γιατρών και να αξιοποιηθούν οι τελευταίοι στην κάλυψη των τεράστιων κενών που υφίστανται στο χώρο της Υγείας πανελλαδικά».
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προτείνει:
α) Να ανοίξουν στα νοσοκομεία νέες θέσεις εργασίας νοσοκομειακών γιατρών για τους νέους εξειδικευμένους συναδέλφους, να προσληφθούν οι επιλεγέντες από τα ΣΚΕΟΠΝΙ, και να αξιοποιηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό το υφιστάμενο ιατρικό δυναμικό της χώρας προς όφελος του Έλληνα ασφαλισμένου
β) Να καταρτιστεί άμεσα ο κατάλληλος Υγειονομικός Χάρτης που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες για ποιοτική παροχή υπηρεσιών στην Α'βάθμια και τη Β΄βάθμια Υγεία.
γ) Να επανδρωθούν με εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό αθλητικοί χώροι, εργασιακοί χώροι, τουριστικές ξενοδοχειακές μονάδες, σχολικά συγκροτήματα, πλοία κλπ
δ) Να απορροφηθούν νέοι γιατροί κλινικοί και εργαστηριακοί σε επιδοτούμενα προγράμματα πρόληψης του γενικού πληθυσμού (εμβολιαστικές εκστρατείες, ανιχνευτικό έλεγχο νοσημάτων).