Την απογοήτευσή του για τις πρακτικές και το δογματισμό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εκφράζει σε άρθρο του στο περιοδικό «Οικονομική Επιθεώρηση» ο Νικος Παπανδρέου, αδελφός του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
Και καλεί την ελληνική πλευρά να αρχίζει να σφυροκοπάει τις προτάσεις για σύσφιξη της οικονομίας και τη λιτότητα, χρησιμοποιώντας τα ίδια του τα λόγια του Μπλανσάρ». Σε αντίθετη περίπτωση, τονίζει, «εκείνοι με τα «μοντέλα» τους, τις μαύρες τσάντες και τα κοστούμια θα έχουν πάντα το πάνω χέρι».
Στο άρθρο του ο κ. Παπανδρέου αναφέρεται στις συντηρητικές εμμονές του ΔΝΤ και τις επιπτώσεις του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή στις εθνικές οικονομίες. Χαρακτηριστικά γράφει: «Η φιλοσοφία του ΔΝΤ είναι πίσω από την πραγματικότητα» και σημειώνει ότι «αν διαβάσει κανείς τις εκθέσεις του ΔΝΤ διαχρονικά, θα γνωρίζει ότι διέπονται από μία άκρως συντηρητική φιλοσοφία-δηλαδή ότι το νοικοκύρεμα και η μείωση κρατικών δαπανών είναι πάντα το παν».
«Με τόσα στοιχεία, με τόσο μεγάλο πλούτο ιστορικής εμπειρίας για την εφαρμογή προγραμμάτων λιτότητας, με τόσους διακεκριμένους οικονομολόγους να συσκέπτονται, να μπαίνουν σε επιτροπές, να αναλύουν τη σημερινή κατάσταση, με διαλέξεις και συζητήσεις που διεξάγονται καθημερινά στα γραφεία του ΔΝΤ, θα ήλπιζε κανείς ότι η τελευταία λέξη της οικονομικής σκέψης, με χιλιάδες ώρες μελέτες και με την πλούσια βάση δεδομένων θα οδηγούσε σε κάτι ανατρεπτικό, ελπιδοφόρο και φρέσκο. Αμ δε»., σημειώνει εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την απογοήτευσή του.
«Οι οικονομολόγοι που εργάζονται στο ΔΝΤ, με πτυχία από διακεκριμένα πανεπιστήμια, είναι σαν τους παπάδες σε μία δομημένη ιεραρχία, όπου όσοι δεν συμφωνούν με την συντηρητική άποψη απομονώνονται. Είτε δεν τους παίρνουν στα σοβαρά, είτε τους βάζουν στη γωνία, είτε δεν ανεβαίνουν στην ιεραρχία-ένα είδος συνωμοσίας, αλλά εσωτερικής πίεσης», συνεχίζει ο αρθρογράφος που στη συνέχεια συμπληρώνει: «Οι ιδέες αλλάζουν, οι εμπειρίες δείχνουν λάθη, αλλά η ιδεολογία της συντήρησης είναι ισχυρή. Το γνωρίζουμε και το συναντάμε παντού: Αλλάζουν τα στοιχεία, αλλάζει ο κόσμος ολόκληρος, αλλά η παλιά φρουρά επιμένει στη μία και μοναδική αλήθεια. Σκεφτείτε ότι η φιλοσοφία του ΔΝΤ είναι πίσω από την πραγματικότητα και ότι ναι μεν ο τροχός γυρνάει, αλλά με περίπου δέκα χρόνια καθυστέρηση».
Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου «πρέπει να εκμεταλλευτούμε την πρόσφατη παραδοχή του Γάλλου οικονομολόγου Ολιβιέ Μπλανσάρ, ότι οι εκτιμήσεις του Ταμείου έπεσαν έξω αναφορικά με την εφαρμογή του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή στην χώρα μας.
Και καταλήγει: «Το πρόβλημα είναι ότι τα δεδομένα αυτά ίσχυαν πριν από την κρίση, η οποία με την ανασφάλεια που έφερε στις χώρες επηρέασε τη συμπεριφορά των καταναλωτών».