Στη λύση του «μενού του φαντάρου» καταφεύγουν όλο και περισσότερα χαμηλόβαθμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ελέω των μειώσεων που έχουν υποστεί στις αποδοχές τους, με αποτέλεσμα η κίνηση στα εστιατόρια των μονάδων να έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο 30%.
Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής το αντίτιμο που καλούνται να καταβάλλουν τα μέλη των ΕΔ για ένα πλήρες γεύμα «φαγητού από μέσα» είναι 2,16 ευρώ, αντίτιμο που κρίνεται ιδιαίτερα συμφέρον δεδομένων των μισθολογικών περικοπών που έχουν επηρεάσει και το στράτευμα.
Σύμφωνα με την εικόνα που έχει το Γενικό Επιτελείο Στρατού, αυξημένη ζήτηση για εσωτερική σίτιση καταγράφεται σε όλα τα εστιατόρια των μονάδων, ωστόσο η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στα νησιωτικά στρατόπεδα του ανατολικού Αιγαίου, με ενδεικτικό παράδειγμα την Κω, όπου ο αριθμός των μερίδων που παραγγέλλονται από επαγγελματίες έχει διπλασιαστεί.
Εκτός από τα εστιατόρια των μονάδων ωστόσο, και οι στρατιωτικές λέσχες, που απευθύνονται στα ανώτερα κλιμάκια, προσελκύουν περισσότερους πελάτες τον τελευταίο χρόνο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της λέσχης Ιωαννίνων, η οποία το 2011, σε ημερήσια βάση, προσέφερε 40 μερίδες φαγητού, ενώ το 2012 ο αριθμός αυξήθηκε στις 112 μερίδες ημερησίως.