Αυτή την εβδομάδα, ερευνητές από το Ιράν ανακοίνωσαν ότι έστειλαν επιτυχώς μία γκρίζα μαϊμού στο διάστημα και η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου. Ωστόσο πριν τον Πίσγκαμ, προηγείται μία στρατιά τετράποδων ταξιδευτών του διαστήματος, από φρουτόμυγες μέχρι και σκύλους.
Η είδηση της εκτόξευσης του Πίσγκαμ στο διάστημα, ανοίγει ένα μεγάλος κεφάλαιο για τον ρόλο τον οποίο έχουν διαδραματίσει τα ζώα από την αυγή της διαστημικής εποχής μέχρι σήμερα
Πριν ο πρώτος αστροναύτης περάσει τα όρια της Γης, οι ερευνητές θεώρησαν σωστό να «πειραματιστούν» με μεγάλα θηλαστικά, όπως τα σκυλιά και τα πρωτεύοντα θηλαστικά για να δοκιμάσουν αν μπορούν να επιβιώσουν στις υψηλές βαρυτικές δυνάμεις, καθώς και σε περιβάλλον μηδενικής βαρύτητας του διαστήματος.
Οι πρώτοι οργανισμοί που ταξίδεψαν στο διάστημα ήταν φρουτόμυγες και σπόροι καλαμποκιού σε έναν γερμανικό πύραυλο V2 που εκτοξεύθηκε τον Ιούλιο του 1946 από τις ΗΠΑ. Τον αμέσως επόμενο χρόνο ακολούθησε ένας πίθηκος, ωστόσο και οι δύο περιπτώσεις ήταν σε υποτροχιακή πτήση.
Η πρώτη τροχιακή πτήση είχε επιβάτη την Ρώσικη σκυλίτσα Λάικα, η οποία έμεινε στην ιστορία ως το πρώτο ζώο που ταξίδεψε σε τροχιά γύρω από τη Γη στις 3 Νοεμβρίου 1957. Δυστυχώς, η σκυλίτσα δεν κατάφερε να επιβιώσει από το ιστορικό ταξίδι.
Δύο χρόνια αργότερα, το 1959 μία μαϊμού ονόματι Μπέικερ ήταν το πρώτο πρωτεύον θηλαστικό που επιβίωσε από ένα ταξίδι στο διάστημα. Ο Μπέικερ γύρισε σώος στη Γη, όπου και έζησε μέχρι το 1984.
Πολλά έχουν αλλάξει από τότε που ο άνθρωπος αποπειράθηκε να ξεπεράσει για πρώτη φορά τα όρια της Γης. 50 χρόνια μετά την πρώτη απόπειρα, τουλάχιστον 500 άνθρωποι μέχρι σήμερα έχουν γίνει ταξιδευτές του διαστήματος, ενώ ο διαστημικός τουρισμός δεν μοιάζει πια επιστημονική φαντασία αλλά απτή πραγματικότητα.
Πλέον η αποστολή ζώων στο διάστημα γίνεται μόνο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, αφού πλέον υπάρχουν οικονομικότερες και πιο πρακτικές λύσεις. Έτσι, η υπόθεση με την μαϊμού στο Ιράν φαντάζει τουλάχιστον 60 χρόνια πίσω από την εποχή της και από πολλούς θεωρείται κόλπο δημοσίων σχέσεων.
Ωστόσο όταν έρθει η ώρα τα ταξίδια αυτά να γίνουν καθημερινότητα και ο άνθρωπος να στοχεύσει ακόμη μακρύτερα στο διάστημα, θα πρέπει να θυμάται ότι το πρώτο βήμα το έκαναν οι αφανείς τετράποδοι αστροναύτες, χάρη στους οποίους προχώρησε η επιστήμη και έφτασε εδώ που είναι σήμερα.