Ασφυκτικές πιέσεις για απομάκρυνση Παπακωνσταντίνου - iefimerida.gr

Ασφυκτικές πιέσεις για απομάκρυνση Παπακωνσταντίνου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μεγάλο βαρίδι για την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργός εξελίσσεται ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Τα πυρά ομαδόν, οι ευθείες κατηγορίες και οι ταπεινωτικοί υπαινιγμοί που δέχεται δημοσίως και κατ' ιδίαν από υπουργούς και ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν αφήνουν περιθώρια στον πρωθυπουργό να τον διατηρήσει στη θέση του τσάρου μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Οι αυστηρές προειδοποιήσεις του Απόστολου Κακλαμάνη, ενός ανθρώπου που έχει ταυτιστεί με την ιστορία του ΠΑΣΟΚ και γνωρίζει καλά την ψυχολογία των ψηφοφόρων του κινήματος, δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. «Όσοι ξεγέλασαν τον λαό πήγαν στο Γουδή. Αν ξεπουλήσετε τις βιομηχανίες και τα κτήματα Θράκης να το σκεφτείτε καλά».

Τη χαριστική βολή, ωστόσο, στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου έδωσε η Βάσω Παπανδρέου, η οποία, όπως εξηγούν πολλοί βουλευτές που συμφωνούν μαζί της, είχε την απόλυτη ηθική και πολιτική νομιμοποίηση να το πράξει χθες, καθώς από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής του Μνημονίου είχε εκφράσει δημοσίως σοβαρές ενστάσεις για την πολιτική Παπακωνσταντίνου.

«Ήρθα στο γραφείο σου από τον Νοέμβριο του 2009 και σου είπα να πάρεις μέτρα. Με αντιμετώπισες όμως ως ούφο... Δεν υπάρχει σχέδιο, αυτά που κάνετε έχουν κοντά πόδια. Και φέτος και πέρυσι θέσατε εκβιαστικά διλήμματα και, όπως είπε και ο Μιραµπό, όταν εκβιάζεται η Βουλή δολοφονείται η Δημοκρατία».

Στην ανοιχτή σύγκρουση της Βάσως Παπανδρέου με τον υπουργό Οικονομίας έρχονται να προστεθούν διαρροές από κύκλους της Κομισιόν ότι δεν υπαγορεύθηκε από τις Βρυξέλλες το μείγμα της φορολογικής πολιτικής του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. «Δεν είπαμε εμείς στην ελληνική κυβέρνηση πώς θα φορολογεί τους πολίτες, εμείς ζητήσαμε να βρεθούν τα έσοδα. Τον τρόπο φορολόγησης των πολιτών τον επέλεξε το υπουργείο Οικονομίας» λένε στελέχη των Βρυξελλών, αφήνοντας και από την πλευρά τους έκθετο τον κ. Παπακωνσταντίνου.

Έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος με το οποίο επικοινώνησε η iefimerida επισημαίνει πως αυτή την ώρα σχεδόν το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας ζητά την απομάκρυνση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ενώ οι σύμμαχοί του, που δεν είναι περισσότεροι από δέκα, δεν έχουν επαφή με την κοινωνία. Το ίδιο στέλεχος επισημαίνει ότι δεκάδες βουλευτές καθημερινά μεταφέρουν στο Μέγαρο Μαξίμου κραυγή αγωνίας από τις εκλογικές τους περιφέρειες και προειδοποιούν ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε πλήρη κατάρρευση σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας. «Αν το νέο φορολογικό πακέτο περάσει, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες σκηνές. Οι φορολογούμενοι, τα λεγόμενα κορόιδα που πληρώνουν απανωτά χαράτσια από την αδυναμία του κράτους να αντιμετωπίσει τους φοροφυγάδες, θα προπηλακίζουν πολιτικά στελέχη, αλλά και εφοριακούς, ενώ θα αρνούνται να καταβάλουν για τρίτη φορά την έκτακτη εισφορά».

Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του δεν κρύβουν τον αιφνιδιασμό τους για την οργή που έχει ξεσηκωθεί εναντίον του Γ. Παπακωνσταντίνου. Στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Γιώργο Παπανδρέου παραδέχονται πως ο κλοιός σφίγγει επικίνδυνα γύρω από τον Γ. Παπακωνσταντίνου και είναι θέμα χρόνου η απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση. «Η αντικατάσταση του υπουργού Οικονομίας πλέον είναι αυτονόητη, για εκτονωθεί η μεγάλη ένταση και η οργή της κοινωνίας. Ακόμη και αν ήθελε ο πρωθυπουργός να τον διατηρήσει στη θέση του, δεν μπορεί» λέει στέλεχος που βρίσκεται κοντά στον πρωθυπουργό και προσθέτει: «Μόνο αν μπει σε αυτή τη θέση ένα πρόσωπο με κύρος και αξιοπιστία, το οποίο θα μπορέσει να εμπνεύσει νέα προσδοκία στους πολίτες και να μην προχωρήσει στη λήψη νέων σκληρών φορολογικών μέτρων, ενδεχομένως η κυβέρνηση να κερδίσει χρόνο, ώστε να μπορέσει να περάσει αυτή την ώρα το άλλο σκληρό πακέτο, που είναι οι αποκρατικοποιήσεις».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ