Με το ένα χέρι δίνει και με το άλλο παίρνει το υπουργείο Οικονομικών, αφού όλη η συζήτηση για το εάν θα υπάρχει ή δεν υπάρχει αφορολόγητο στον υπολογισμό του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων, κρίνεται μάλλον άσκοπη αν σκεφτεί κανείς ότι ο λογαριασμός θα είναι ακριβώς ο ίδιος: 3,2 δισ ευρώ για κάθε χρονιά!
Οι αποφάσεις που θα ληφθούν από τον Γιάννη Στουρνάρα την επόμενη εβδομάδα θα αφορούν πλέον όχι το αφορολόγητο- καθώς αυτό θα είναι όπως όλα δείχνουν 50.000 ευρώ- αλλά τους συντελεστές της νέας κλίμακας και το πρώτο δείγμα γραφής είναι ενδεικτικό των διαθέσεων του υπουργείου Οικονομικών, καθώς για να διασφαλιστεί ο στόχος του 1 δισ ευρώ, οι συντελεστές θα ξεκινούν από το 0,1% και όχι από το 0,05%. Πληροφορίες αναφέρουν, δε, ότι για ακίνητα έως 300.000 ευρώ, οι συντελεστές θα κλιμακώνονται έως το 0,3- 0,35%!!!
Το... colpo grosso αφορά, πάντως, στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, οι οποίες παραμένουν «παγωμένες» στα επίπεδα του 2007. Μια πρώτη ανάγνωση του προβλήματος θα οδηγούσε τον ανυποψίαστο φορολογούμενο στο συμπέρασμα ότι οι αντικειμενικές θα πρέπει να μειωθούν κατά τουλάχιστον 20% (ή και περισσότερο), για να «πιάσουν» τις εμπορικές.
Αυτό, πάνω- κάτω, άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Οικονομικών κάνοντας λόγο για μείωση αντικειμενικών, ωστόσο εάν λάβει κανείς υπόψιν το Επικαιροποιημένο Μνημόνιο που αναφέρει ότι παρά τη μείωση των εμπορικών, η «ψαλίδα» με τις αντικειμενικές παραμένει ανοικτή κατά περίπου 20%, είναι προφανές ότι η μείωση που θα γίνει σε κάποιες περιοχές, θα καλυφθεί ή υπερκαλυφθεί από αύξηση σε κάποιες άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς, οι μεγαλύτερες διαφορές αντικειμενικών- εμπορικών τιμών δεν ήταν- όπως πιστεύουν πολλοί- στις ακριβές περιοχές, αλλά στις αποκαλούμενες «λαϊκές» συνοικίες, όπως για παράδειγμα το Πέραμα όπου η «ψαλίδα» είχε ανοίξει έως το 138%, το Ίλιο όπου η διαφορά έφτασε στο 120%, η Δραπετσώνα όπου η «ψαλίδα» άνοιξε έως το 90%, χαρακτηρίζοντας έτσι αυτές τις περιοχές de facto υποψήφιες για... «τσεκούρωμα».
Όσον αφορά στο πότε θα γίνουν οι μειώσεις αντικειμενικών, έμπειρα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνουν ότι μπορεί στο τέλος του μήνα ο κ. Στουρνάρας να πάρει την εισήγηση για τα νέα κριτήρια προσδιορισμού των αντικειμενικών, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η αναπροσαρμογή αυτή μπορεί να γίνει άμεσα. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι το Ενιαίο Τέλος για το 2013 είναι πολύ πιθανόν να υπολογιστεί με τις ισχύουσες αντικειμενικές.