Μπορεί η Ντόρα Μπακογιάννη να έλεγε ευθύς εξαρχής ότι “δεν επιθυμεί να πάρει στελέχη από τη ΝΔ, αλλά να φτιάξει καινούργια”, αλλά οι χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις την έχουν οδηγήσει στην απόφαση να αναθεωρήσει τη στρατηγική της.
Όμως, η πρόεδρος της ΔΗΣΥ δεν στοχεύει μόνο σε “ντορικούς” βουλευτές της ΝΔ (που... αναμένεται να εκδηλωθούν μετά το πέρας του ορίου για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών με λίστα) αλλά και ευρωβουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Όπως αποκάλυψε η iefimerida.gr, η κ. Μπακογιάννη συναντήθηκε παραμονές της Συνόδου Κορυφής, στις 24 Μαρτίου, με την επικεφαλής της “γαλάζιας” ευρωομάδας, Μαριέττα Γιαννάκου, με πρωτοβουλία της δεύτερης. Οι δύο γυναίκες ανέκαθεν “χνώτιαζαν” πολιτικά, αφού ανήκαν στο “φιλελεύθερο” στρατόπεδο της συντηρητικής παράταξης.
Όμως, η κ. Μπακογιάννη δεν είδε μόνο τη Μαριέττα Γιαννάκου. Κατά πληροφορίες, την προηγούμενη ημέρα, σε φιλικό της σπίτι στην πρωτεύουσα του Βελγίου είχε συναντηθεί και με δύο ακόμη “γαλάζιους” ευρωβουλευτές, τους κκ. Τσουκαλά και Παπαστάμκο. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο ευρωβουλευτής που έχει ήδη... “αυτομολήσει” από τη ΝΔ, Θόδωρος Σκυλακάκης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Παπαστάμκος , για πολύ καιρό αντιμετώπιζε την καχυποψία της “νέας ΝΔ”, καθώς είχε προεξοφληθεί η ηρωική του έξοδος μετά τον Θόδωρο Σκυλακάκη.
Οι επαφές της κ. Μπακογιάννη με τους ευρωβουλευτές της ΝΔ έγιναν σε μία συγκυρία που η ΔΗΣΥ επιδεικνύει έντονη κινητικότητα στα ευρωπαϊκά θέματα. Αμέσως πριν τις προαναφερθείσες συναντήσεις, η επικεφαλής του νέου κόμματος είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της ομάδας των Φιλελευθέρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γκι Φέρχοφσταντ και συμφώνησαν να ενταχθεί η ΔΗΣΥ στο ευρωπαϊκό Φιλελεύθερο Κόμμα, εγκαταλείποντας την ευρωπαϊκή Δεξιά (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα).
Εξάλλου, εδώ και καιρό, η κ. Μπακογιάννη έχει οριοθετήσει την πολιτική του κόμματος της σε σχέση με τη ΝΔ, υιοθετώντας πλήρως φιλελεύθερες προτάσεις. Φαίνεται πως η πρώην υπουργός έχει ως στρατηγικό σχέδιο να δημιουργήσει ένα φιλελεύθερο κόμμα- “σφήνα” στα δύο μεγάλα, όπως ακριβώς συμβαίνει στη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία. Βεβαίως, μένει να φανεί αν ένα “φιλελεύθερο” κόμμα μπορεί να έχει πέραση στην Ελλάδα τον καιρό του Μνημονίου...