Ως Sin Eater χαρακτηρίζει τον εαυτό του ο Νίκος Καραχάλιος, που πρόσφατα παραιτήθηκε από γενικός γραμματέας του ΕΟΤ μετά την αποκάλυψη σκανδάλου στον Οργανισμό και την προφυλάκιση του άλλοτε ειδικού γραμματέα Κώστα Βασιλάκου.
Ο Νίκος Καραχάλιος θέτει σοβαρά πολιτικά ερωτήματα ενώ παραδέχεται ότι έχει συγκρουστεί με διεφθαρμένα συστήματα εξουσίας τα οποία, όμως, δεν κατονομάζει.
Το τίτλο Sin Eater του τον απένειμε, όπως υποστηρίζει ο ίδιος σε άρθρο του στο «antinews», ένας άγνωστος «40άρης, ευγενικός και οικείος» σε μια τυχαία συνάντησή τους, έξω από μια κινηματογραφική αίθουσα.
Τι είναι, όμως, ο Sin Eater; «Οι σύγχρονοι κατάσκοποι», γράφει, «αποκαλούνταν sin eaters. Ο όρος αναφέρεται στον άνθρωπό που μέσω μιας τελετής η κρίση που περιλαμβάνει τροφή (ψωμί) μέχρι και ποτό (μπύρα ή κρασί) απορροφά και διώχνει τις αμαρτίες ενός νοικοκυριού (συνήθως μετά από μία πρόσφατη οικογενειακή απώλεια). Έτσι καθαρίζει την ψυχή του αποθανόντος και του επιτρέπει να αναπαυθεί εν ειρήνη».
Και ο Νίκος Καραχάλιος αναρωτιέται «αν «εξαγνίζοντας» τις αμαρτίες των άλλων τους επιτρέπεις να συνεχίζουν να κάνουν κακό, ή αν δίνεις με αυτό τον τρόπο ένα τέλος στα κακά και τις αμαρτίες τους».
Πέρα, όμως, από αυτούς τους προβληματισμούς, που δεν βρίσκουν άμεσα απάντηση, ο Νίκος Καραχάλιος εκφράζει την προσωπική επιθυμία ότι δεν θα ήθελε «οι συγκρούσεις που είχα διαχρονικά με διεφθαρμένα συστήματα εξουσίας στην πολιτική, στο επιχειρείν και στον αθλητισμό και είχαν ως αποτέλεσμα τον «εξαγνισμό του συστήματος» αλλά το ακριβώς αντίθετο την «κάθαρσή» του. Και μάλιστα με προσωπικό κόστος».
Ο πρώην γραμματέας του ΕΟΤ, όμως, εκτός από την αποδοχή ότι στο παρελθόν είχε συγκρούσεις με διεφθαρμένα συστήματα εξουσίας (ποια άραγε και σε ποιο βαθμό;) θέτει και δεύτερο πολιτικό ερώτημα: «Πόσοι sin eaters χρειάζονται για να ξεπλύνουν τις αμαρτίες των δεκάδων επίορκων υπουργών των κυβερνήσεων της 30ετίας; Πόσοι «εξαγνισμοί» χρειάζονται για τους εκατοντάδες διεφθαρμένους διοικητές δημόσιων οργανισμών που έκαναν πάρτι εις βάρος μας; Και, τέλος, πόσες τελετές αφορισμού για να γλυτώσουμε από τα χιλιάδες λαμόγια στο δημόσιο βίο και στο επιχειρείν που μας βούλιαξαν με τις απατεωνιές τους στο βούρκο των αβάστακτων χρεών και μας έριξαν στα νύχια της τρόικας;».
Με τις καταγγελίες του για «διεφθαρμένους διοικητές δημοσίων οργανισμών», τα «χιλιάδες λαμόγια στο δημόσιο βίο», κ.λπ, ανοίγει διάπλατα ένα νέο παράθυρο που πρέπει να διερευνηθεί. Από τους αρμοδίους μια και ο Νίκος Καραχάλιος δεν ένας ακόμα ανώνυμος πολίτης που καταγγέλλει την διαφθορά. Είναι κι αυτός δημόσιος άνδρας που έχει κατά καιρούς αναλάβει δημόσιες θέσεις.