Μεγαλώνουν οι «ουρές» των τρακτέρ στις εθνικές οδούς - iefimerida.gr

Μεγαλώνουν οι «ουρές» των τρακτέρ στις εθνικές οδούς

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στάση αναμονής κρατούν οι αγρότες όλης της χώρας, που περιμένουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, ενώ παράλληλα «προετοιμάζουν» τις κινητοποιήσεις τους.

Οι αγρότες σε αρκετές περιοχές της χώρας έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στα άκρα των εθνικών οδών και... περιμένουν ένα «σημάδι» για να προχωρήσουν στη δεύτερη φάση των κινητοποιήσεών τους, δημιουργώντας μπλόκα στα οδικά δίκτυα της χώρας.

Όπως φαίνεται, οι πρόσφατη «επίδειξη δύναμης» της κυβέρνησης απέναντι στα μέλη του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας, έχει δυναμώσει τη θέληση των αγροτών δεδομένου ότι το ΚΚΕ έχει μεγάλο έρεισμα στον κλάδο αυτό.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Τζανέτος Καραμίχας απηύθυνε κάλεσμα προς τους αγρότες όλων των περιοχών να λάβουν μέρος στις κινητοποιήσεις, σημειώνοντας όμως την αναγκαιότητα να μην έρθουν σε σύγκρουση με άλλες κοινωνικές ομάδες.

Μέχρι στιγμής, οι Θεσσαλοί αγρότες παραμένουν στο μπλόκο που έχει στηθεί στον κόμβο της Νίκαιας επί της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Οι αγρότες της Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στην είσοδο της Χρυσούπολης στην περιοχή του Νέστου, στην εθνική οδό Δράμας-Καβάλας στο ύψος της τοπικής κοινότητας Λυδίας, στη Μαυρολέκη και στη διασταύρωση Κοκινογείων, ενώ τρακτέρ κατά μήκος των εθνικών οδών υπάρχουν και στον Έβρο και τη Ροδόπη.

Οι αγρότες των Σερρών «στοχεύουν» στην κομβική διασταύρωση του Λευκώνα, που βρίσκεται επί της εθνικής οδού Σερρών – Θεσσαλονίκης και Σερρών – Προμαχώνα, για να παρατάξουν τα τρακτέρ τους.

Θυμίζουμε πως οι αγρότες αντιδρούν στην τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων από το 2014 και στα νέα φορολογικά μέτρα, ενώ ζητούν να μην υπάρξει καμία μείωση της επιστροφής ΦΠΑ στα καύσιμα και κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα τους.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, δηλώνει πως επιθυμεί να κάνει διάλογο με τους αγρότες, με τη μοναδική προϋπόθεση οι δρόμοι σε όλη τη χώρα να παραμείνουν ανοιχτοί.

«Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία τα ένα δύο θέματα που απομένουν προς επίλυση δουλεύονται πιο εύκολα με ανοιχτούς παρά με κλειστούς δρόμους. Άμα δουλέψουμε θα το βρούμε και το 1 ευρώ που θα χρειαστεί έξτρα, αν κλείσουμε τους δρόμους ακόμη και το 1 ευρώ θα το βρούμε με δυσκολία» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ σε συγκεκριμένα προβλήματα των αγροτών

Συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς θα επιδιώξει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος προκειμένου να τους παραθέσει τις προτάσεις του κόμματός του για τα αιτήματα των αγροτών.

Αναλυτικά:

«1. Αγροτικό Πετρέλαιο

Σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών θα δοθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο διάστημα τέλος Φεβρουαρίου αρχές Μαρτίου η προκαταβολή- πρώτη δόση από την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών ύψους 80 εκατομμυρίων ενώ η δεύτερη δόση θα δοθεί το Σεπτέμβριο. Αυτό γίνεται ώστε να συμπέσει η καταβολή για πρώτη φορά με τις ανάγκες αγοράς πετρελαίου των παραγωγών ώστε να αμβλυνθεί το θέμα της αύξησης της τιμής του πετρελαίου.

Το ζήτημα της αύξησης της τιμής του πετρελαίου αναδεικνύει τη σπουδαιότητα της πρότασης μας για τη θέσπιση αγροτικού πετρελαίου, όπως εξήγγειλε ως υπουργός Οικονομικών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΤΟΝ Οκτώβριο του 2011 στη Βουλή.

2. Κοινοτικές Επιδοτήσεις

Οι κοινοτικές επιδοτήσεις ύψους 2,1 δις φέτος μπήκαν με σχετικά ικανοποιητικό τρόπο. Σχετικά με την επιστροφή, η πρώτη δόση θα δοθεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου και η προσπάθεια είναι η δεύτερη να δοθεί το αργότερο μέσα στο Σεπτέμβρη.

3. Φορολόγηση αγροτών

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρξει δέσμευση για τις αρχές πάνω στις οποίες θα διεξαχθεί η φορολογική μεταρρύθμιση το προσεχές διάστημα, εξαιρώντας από την τήρηση βιβλίων τους αγρότες κάτω από ένα ύψος εισοδήματος. Για το 2013 όπου το αγροτικό εισόδημα φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών πρέπει να ξεκαθαρίσει το υπουργείο Οικονομικών το καθαρό εισόδημα ανά καλλιέργεια (το τεκμαρτό εισόδημα) και να ισχύσει η έκπτωση των 2100 ευρώ όπως και στους μισθωτούς.

4. Ηλεκτρικό ρεύμα

Υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουμε άμεσα το διάλογο και να βρούμε λύση με το ΥΠΕΚΑ σε σχέση με το «πράσινο ταμείο» γιατί η επιβάρυνση με τον «πράσινο φόρο» του αγρότη, μπορεί να λειτουργήσει τελικά υπέρ του. Δηλαδή, εάν λειτουργήσει ένα σύστημα αποζημίωσης του αγρότη για την απομόλυνση της ατμόσφαιρας που κάνει μέσα από την αγροτική παραγωγή. Άρα είναι θέμα που μπορεί να συζητηθεί σοβαρή βάση μέσα από τους πόρους του «πράσινου ταμείου».

5. Ασφαλιστικό

Με την πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ στις 18-12-12 για τα μέτρα προστασίας ευπαθών ομάδων αντιμετωπίζει στο άρθρο το συνταξιοδοτικό των αγροτών. Με τη θέσπιση ορίου ηλικίας στα 62 και με έτη εργασίας 40 για να αντιμετωπιστούν και οι αγρότες όπως όλοι οι εργαζόμενο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ