Καλό και στη υγεία κάνει ο γάμος σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, που υποστηρίζει ότι οι παντρεμένοι, ή όσοι συγκατοικούν έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα θανατηφόρο ή μη, σε σχέση με τους ανύπαντρους και γενικά όσους ζουν μόνοι τους.
Φινλανδοί επιστήμονες με επικεφαλής τη δρα Άϊνο Λαμινταούστα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Τούρκου, υποστηρίζουν ότι τα παντρεμένα ζευγάρια, ιδίως της μέσης ηλικίας ή και γενικά όσοι συγκατοικούν κινδυνεύουν λιγότερο από οξέα καρδιαγγειακά επεισόδια.
Στα πλαίσια της έρευνας, οι επιστήμονες μελέτησαν πάνω από 15.300 περιπτώσεις εμφραγμάτων του μυοκαρδίου σε ανθρώπους άνω των 35 ετών για δέκα χρόνια. Οι 7.703 περιπτώσεις κατέληξαν στο θάνατο του ασθενούς μέσα στις επόμενες 28 μέρες μετά το έμφραγμα, ενώ στατιστικά, τα εμφράγματα ήταν κατά 58% έως 66% συχνότερα μεταξύ των ανύπαντρων ανδρών και κατά 60% έως 65% μεταξύ των ανύπαντρων γυναικών, σε σχέση με τους παντρεμένους.
Επίσης όπως έδειξαν τα στοιχεία, το ποσοστό θανάτων κατά τις πρώτες 28 ημέρες μετά από ένα έμφραγμα ήταν 26% μεταξύ των παντρεμένων ανδρών ηλικίας 35 έως 64 ετών, 42% μεταξύ των συνομήλικων ανδρών που είχαν στο παρελθόν υπάρξει παντρεμένοι και 51% μεταξύ των ανδρών που ποτέ στη ζωή τους δεν είχαν παντρευτεί. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τις γυναίκες ηλικίας 35 έως 64 ετών ήταν 20%, 32% και 43%. Το ποσοστό θανάτων των ανδρών και γυναικών ηλικίας 35 έως 64 ετών που ζούσαν μόνοι τους, ήταν υψηλότερο από εκείνο όσων συζούσαν με ένα σύντροφο.
Όπως έχουν δείξει και άλλες έρευνες στο παρελθόν, το να είναι κανείς ανύπαντρος ή να ζει μόνος του, αυξάνει τόσο τη συνολική θνησιμότητά του, όσο και ειδικότερα τη θνησιμότητα λόγω καρδιαγγειακού προβλήματος» καταλήγουν οι επιστήμονες και ως πιθανές αιτίες γι' αυτό, οι αναφέρουν το γεγονός ότι οι παντρεμένοι έχουν συνήθως καλύτερη κοινωνικο-οικονομική κατάσταση, τρέφονται πιο υγιεινά και απολαμβάνουν μεγαλύτερη κοινωνική υποστήριξη από τους ανύπαντρους.