Ένας-ένας οι Ευρωπαίοι αδειάζουν τον Αντώνη Σαμαρά! - iefimerida.gr

Ένας-ένας οι Ευρωπαίοι αδειάζουν τον Αντώνη Σαμαρά!

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την απόλυτη ευρωπαϊκή απομόνωση για τη στάση που τηρεί έναντι του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, αλλά και του "Μνημονίου 2" βιώνουν ο Αντώνης Σαμαράς και η ΝΔ. Μόνο χθες, δύο Ευρωπαίοι άδειασαν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δημιουργώντας μεγάλο προβληματισμό στη Συγγρού...Στο επιτελείο Σαμαρά υπέστησαν δύο ψυχρολουσίες, την πρώτη ημέρα των "ευρωπαϊκών συναντήσεων" του προέδρου της ΝΔ. Στην αρχή ήταν η συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον Γάλλο πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν. Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ μιλούσαν για συνάντηση "σε καλό κλίμα", ενώ μετά το τετ α τετ, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι διαφωνεί με το συγκεκριμένο "μείγμα πολιτικής", ζήτησε εκ νέου την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου και πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η επαναδιαπραγμάτευση είναι απαραίτητη "προκειμένου να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από το Μνημόνιο".

Όμως, το γραφείο του Γάλλου πρωθυπουργού είχε... άλλη άποψη για τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ. Μετά το πέρας αυτής, το πρωθυπουργικό γραφείο της Γαλλίας εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καλούσε, εμμέσως πλην σαφώς, τη ΝΔ να στηρίξει το Μεσοπρόθεσμο και να δώσει συναίνεση στην κυβέρνηση! «Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε (στον πρόεδρο της ΝΔ) την απρόσκοπτη υποστήριξη που παρέχεται στην Ελλάδα, από τη Γαλλία και τις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ. Χαιρέτισε το κουράγιο του ελληνικού λαού, καθώς και τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την οικονομική και χρηματοπιστωτική ανάκαμψη της χώρας. Ο Φρανσουά Φιγιόν τόνισε την ανάγκη επίδειξης μιας υπεύθυνης στάσης από τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, πράγμα που συνεπάγεται, ειδικότερα, την υποστήριξη των κυριότερων πολιτικών ομάδων στο νέο διαρθρωτικό σχέδιο που διαπραγματεύθηκε η ελληνική κυβέρνηση, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ενωση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Άδειασμα και από Μπαρόζο

Πριν τη συνάντηση Σαμαρά - Φιγιόν, είχε προηγηθεί άλλη μία ψυχρολουσία για την αξιωματική αντιπολίτευση, αυτή τη φορά στα έδρανα της Ευρωβουλής. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος επιχείρησε να αποσπάσει μια θετική δήλωση από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο ενόψει της σημερινής συνάντησής του με τον πρόεδρο της ΝΔ. Μάλιστα, ο κ. Κουμουτσάκος έθεσε στον κ. Μπαρόζο το θέμα των «Αγανακτισμένων» στο Σύνταγμα, καλώντας τον πρόεδρο της Κομισιόν να ξεκαθαρίσει αν τον ανησυχεί το δίλημμα «εξαντλητική λιτότητα ή χρεοκοπία». Όμως, ο κ. Μπαρόζο κάθε άλλο παρά θετική δήλωση έκανε. Αντιθέτως, ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός. Δήλωσε αρχικά ότι ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών, είτε είναι στην κυβέρνηση είτε είναι στην αντιπολίτευση, είναι να δείξουν τι πρέπει να κάνουν οι χώρες τους. Κι έσπευσε να προσθέσει: «Χωρίς δημοσιονομική εξυγίανση και μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα δεν θα βγει από την κρίση… Τα οδυνηρά μέτρα είναι απαραίτητα κι όποιος πρεσβεύει το αντίθετο ψεύδεται προς τον ελληνικό λαό»!

Η αναφορά αυτή του κ. Μπαρόζο είναι προφανές ότι στρεφόταν προς τη Νέα Δημοκρατία, από την οποία η Ευρώπη ζητά συναίνεση, αλλά μέχρι στιγμής δεν βρίσκει την ανταπόκριση που περιμένει. Και ήταν σαφώς μια ψυχρολουσία λίγες ώρες πριν από το σημαντικό ραντεβού Σαμαρά - Μπαρόζο...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ