Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «μαστίγωναν» τον Τσάρο για 10 ώρες - iefimerida.gr

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «μαστίγωναν» τον Τσάρο για 10 ώρες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

'Σκοποβολή" στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, με πραγματικό στόχο όμως τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, έκαναν επί δεκατρείς ώρες χθες πάνω από 60 βουλευτές, που ζήτησαν και πήραν τον λόγο στη μαραθώνια συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ.Εξαντλημένοι από τη συνεχή στήριξη ολοένα νέων, πλην όχι και τόσο αποτελεσματικών μέτρων, οι βουλευτές αμφισβήτησαν συνολικά την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τελικά την αποτελεσματικότητα των μνημονίων 1 και 2. Τουλάχιστον δέκα βουλευτές έθεσαν θέμα εκλογών, εντασσόμενοι και σε υπό δημιουργία "τάσεις" κάποιοι, ενώ άλλοι ζήτησαν κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, αντιδρώντας όλοι σχεδόν σε τυχόν δημοψήφισμα, δυνατότητα που έθεσε εκ νέου στο τραπέζι ο πρωθυπουργός μία μέρα νωρίτερα. Κανένας, πάντως, δεν έκανε το βήμα να δηλώσει ότι θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, ή ότι θα ...παραιτηθεί.
Με τη διαδικασία να ξεκινά λίγο μετά τις δέκα το πρωί και να ολοκληρώνεται μετά τις έντεκα το βράδυ, αναβλήθηκε τελικά η προγραμματισμένη για χθες συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, με τα στελέχη του να ενημερώνονται τελικά για το περιεχόμενο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος σήμερα το απόγευμα, από το ίδιο κλιμάκιο υπουργών (Γ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Ραγκούσης, Λούκα Κατσέλη, Δ. Ρέππας, Μ. Χρυσοχοΐδης, Φ. Σαχινίδης, Γ. Κουτρουμάνης, Μ.Τιμοσίδης). Εκεί, προτίθεται κατά δήλωσή του να καταθέσει υπόμνημα με εναλλακτική δέσμη μέτρων ο Παντελής Οικονόμου, τασσόμενος και εκείνος (όπως πολλοί βουλευτές χθες) υπέρ της φορολόγησης των κατεχόντων. Αντιστοίχως, για αύριο Πέμπτη μετατίθεται και η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που αναμένεται να εγκρίνει το τελικό κείμενο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Αμέσως μετά, ανοίγει ο δρόμος για την κατάθεση του τελευταίου στη Βουλή, με την ψήφισή του να προγραμματίζεται τώρα για μετά την εαρινή Σύνοδο Κορυφής, πιθανότατα στις 28 Ιουνίου.

Στη δίωρη σχεδόν εισήγησή του, ο "τσάρος" της Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε απολογητικός για τις αστοχίες της κυβέρνησης στον ένα και πλέον χρόνο του μνημονίου και διαλλακτικός ως προς τη μείωση του αφορολογήτου, επιμένοντας πάντως ότι "δεν έχουμε αποτύχει". Μίλησε για μεγάλη πίεση απο την τρόικα για τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ ξεκαθάρισε πως το Μεσοπρόθεσμο θα ψηφιστεί ως ένα άρθρο στη Βουλή και θα ακολουθήσουν οι εφαρμοστικοί νόμοι που θα περιλαμβάνουν τις λεπτομέρειες. Αυτοί, σύμφωνα με πληροφορίες της iefimerida, αναμένεται να έρθουν στη Βουλή περί τις δέκα μέρες μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου (εφόσον αυτή πραγματοποιηθεί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα), περίπου στις 8 Ιουλίου, με τους πρώτους βουλευτές να παραπονιούνται ήδη για τα χαμένα "μπάνια του λαού". Τουλάχιστον πάντως καθησυχάστηκαν από το γεγονός ότι πέρασε η πρόταση Βενιζέλου στο Υπουργικό να πάρουν από πριν και τα δύο κείμενα στα χέρια τους, ώστε να ξέρουν τι ψηφίζουν έστω και επί της αρχής στα τέλη Ιουνίου. Ήδη από την Δευτέρα το βράδυ, λοιπόν, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τους μοίρασε πολυσέλιδο ενημερωτικό σημείωμα για την πορεία της οικονομίας και το Μεσοπρόθεσμο, με πολλούς βουλευτές μάλιστα να το έχουν ήδη μελετήσει και να έχουν έρθει αρκούντως ενημερωμένοι χθες στο ΚΤΕ. Στη δευτερολογία του, αργά χθες το βράδυ, ο κ.Παπακωνσταντίνου δήλωσε πως "η χώρα είναι υπερχρεωμένη και απαιτούνται κρίσιμες αποφάσεις", τονίζοντας ότι αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν θα πρέπει να εκλειφθεί ως εκβιασμός, ενώ διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι θα κάνει αλλαγές στο αφορολόγητο, αποδεχόμενος και πρόταση (μεταξύ άλλων και της Λούκας Κατσέλη) για αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Την ίδια ώρα, φέρεται να συζητά το "τέλος αλληλεγγύης" στον δημόσιο (3%) και στον ιδιωτικό (1%) τομέα, "υιοθετώντας" μία παραλλαγή της πρότασης Πετσάλνικου για υποχρεωτική εισφορά όλων κατά 3%.Δηλώνοντας πως το μεγάλο του άγχος είναι με ποια διοίκηση θα υλοποιηθεί το Μεσοπρόθεσμο, αναφέρθηκε και στους "αγανακτιμένους", που τόσο πολύ απασχόλησαν τη χθεσινή συνεδρίαση. «Είδα συνθήματα "έξω η κυβέρνηση", "έξω το ΔΝΤ", "έξω το χρέος"... Την κυβέρνηση τη διώχνεις, το ΔΝΤ το διώχνεις, το χρέος πώς το διώχνεις;», αναρωτήθηκε, δείχνοντας το πρόβλημα...

«Το πρόβλημα είναι το αποτέλεσμα της σκοτεινής πλευράς της μεταπολίτευσης», είπε από την πλευρά του ο Γ. Ραγκούσης, θέτοντας και εκείνος δίλημμα, αυτή τη φορά για "στάση πληρωμών ή διαχείρηση χρέους". Τάχθηκε κατά των εκλογών που "θα ήταν απόδραση από την ιστορική ευθύνη της παράταξης και θα οδηγούσε τη χώρα σε απρόβλεπτη περιπέτεια", όπως είπε, ενώ αποσύνδεσε (όπως ακριβώς είχε κάνει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής από το pressroom νωρίτερα) το μεσοπρόθεσμο από το δημοψήφισμα. Για το τελευταίο, δε, ως επιφορτισμένος για την κατάθεση των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων, προανήγγειλε ότι "από Σεπτέμβριο θα είμαστε έτοιμοι αν χρειαστεί". Συμφωνία της ΝΔ στο "εθνικό σχέδιο διάσωσης της χώρας" από την κυβέρνηση διέγνωσε ο Μ.Χρυσοχοΐδης, παρατηρώντας πως "αναδεικνύεται υψηλό αίσθημα ευθύνης", αλλά και ξεκαθαρίζοντας πως τα περί αναδιαπραγμάτευσης (που εκτός της ΝΔ ζήτησε πάντως και ο Ν. Σαλαγιάννης) δεν στέκουν. Μόνος του πάντως επανέλαβε πως "το μνημόνιο δεν είναι ευαγγέλιο", θέτοντας ως στόχο την επιστροφή στο ΑΕΠ του 2009 στο τέλος του 2013, μέσω εξαγωγών, ιδιωτικοποιήσεων, επενδύσεων, κοινοτικών προγραμμάτων, μεταστροφής της παραοικονομίας και αύξησης της εγχώριας παραγωγής. Για "υπαρκτά διλήμματα" μίλησε η Λούκα Κατσέλη, σημειώνοντας ότι υπάρχει ελπίδα και θετική προοπτική εφόσον συμφωνηθεί το πώς θα προχωρήσουμε. Παραδεχόμενη καθυστερήσεις και αστοχίες, "φωτογράφισε" τον Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ ζήτησε τα μέτρα να μην πλήξουν χαμηλόμισθους και συνταξιούχους, "γκάζι" στα αναπτυξιακά και συνέχιση της "σκληρής διαπραγμάτευσης" για ευρωπαϊκή λύση στη διαχείριση του χρέους. Παρέμβαση στα ταμεία ζήτησε από την πλευρά του ο Γ. Κουτρουμάνης, παρατηρώντας έλλειμμα 740 εκατ.ευρώ για το 2011, προαναγγέλλοντας μέτρα για την ανεργία και τη διεύρυνηση του αριθμού δικαιούχων του ΕΚΑΣ, προτείνοντας πάντως και ειδική εισφορά για συντάξεις πάνω από 300 ευρώ. «Η χώρα δεν θα χρεοκοπήσει», καθησύχασε από την πλευρά του ο Δ. Ρέππας, «αρκεί να συνεχίσουμε τις αλλαγές, οι οποίες πάντως δεν έχουν φτάσει στην καθημερινότητα του πολίτη». Ο ίδιος επανέλαβε τους δύο αναγκαίους πυλώνες πολιτικής δράσης, όπως ακριβώς τους είχε θέσει στο άτυπο υπουργικό της Δευτέρας, κάνοντας λόγο για "βιώσιμο χρέος"
και "βιώσιμη απασχόληση", ενώ τάχθηκε κατά των εκλογών, τονίζοντας πως «μόνο η συναίνεση φέρνει νομιμοποίηση».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ