Μετά το... "ξύλο" στο Υπουργικό Συμβούλιο και στον διευρυμένο ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ, το υπουργείο Οικονομικών αναζητά οδούς διαφυγής από τα πλέον επώδυνα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου, στον έντονο απόηχο των σκληρών δηλώσεων Μπαρόζο ότι τα επώδυνα μέτρα είναι μονόδρομος και πώς όποιος λέει το αντίθετο στον ελληνικό λαό απλώς ψεύδεται!Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου παραδέχονται ότι τα περιθώρια είναι πολύ στενά, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Τρόικα δέχεται αντικατάσταση συμφωνημένων μέτρων με άλλα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουν απλώς το ίδιο ποσοτικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα αλλά και το ίδιο ποιοτικό αποτέλεσμα. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι μπορεί όντως να υπάρχει διάθεση απόσυρσης του μέτρου της μείωσης του αφορολογήτου, αλλά η πρόταση για επιβολή έκτακτης εισφοράς ως αντίβαρο εκτιμάται ότι θα "σκοντάψει" στο ότι ενώ το πρώτο μέτρο έχει δημοσιονομικά αποτελέσματα κάθε χρόνο, το δεύτερο μέτρο έχει άπαξ.
Σε κάθε περίπτωση, έως το τέλος της εβδομάδας θα έχει οριστικοποιηθεί το "πακέτο" μέτρων με το οποίο θα επιχειρηθεί αφενός να μειωθεί το φετινό έλλειμμα στο 7,5%, αφετέρου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δημοσιονομικών μεγεθών σε βάθος χρόνου. Ειδικά, δε, όσον αφορά στο 2011, τα μισά και πλέον μέτρα από τα 6,4 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα εξασφαλιστούν από το πεδίο των φορολογικών εσόδων! Τρία είναι τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση για το αφορολόγητο των μισθωτών, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες ο κύβος ερρίφθη και προβλέπει μείωση στο μισό του ισχύοντος αφορολογήτου. Το πρώτο σενάριο προβλέπει τη μείωσή του στις 8.000 ευρώ και εφαρμογή συντελεστή 10% για εισοδήματα από 8.000 έως 12.000 ευρώ, το δεύτερο σενάριο προβλέπει αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ και συντελεστή 18% για τα εισοδήματα έως τις 16.000 ευρώ. Όσο, δε, για το τρίτο σενάριο, προβλέπει τη διατήρηση του αφορολογήτου στις 12.000 ευρώ και επιβολή έκτακτης εισφοράς 3% για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 6.000 ευρώ. Όσοι συντάσσονται με αυτή την επιλογή υποστηρίζουν ότι τα χαμηλά εισοδήματα θα έχουν πολύ μικρότερη επίπτωση σε σύγκριση με τη μείωση του αφορολογήτου, η οποία συν τοις άλλοις θα αυξήσει και τις μηνιαίες κρατήσεις φόρου. Από την άλλη, ουδείς μπορεί να παραβλέψει ότι τα μεσαία εισοδήματα θα υποστούν νέα αφαίμαξη και είναι ενδεικτικό το παράδειγμα ενός μισθωτού με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ, ο οποίος θα υποχρεωθεί σε επιπλέον φόρο 750 ευρώ!
Στο πεδίο των ακινήτων, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει... σκωτσέζικο ντους, αφού ενώ είναι ειλημμένη η απόφαση για άρση του πόθεν έσχες και στη 2η κατοικία, το "πάγωμα" των αντικειμενικών αξιών, όπως και η παροχή φορολογικών κινήτρων για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, έρχεται μείωση του αφορολογήτου του ΦΜΑΠ στις 100.000 ευρώ από 400.000 ευρώ σήμερα! Τι σημαίνει αυτό; Ότι ενώ θεωρητικά δίνονται κίνητρα για την αγορά ακινήτων (κυρίως βέβαια σε όσους έχουν "μαύρο" χρήμα), η κατοχή τους θα... τιμωρείται παραδειγματικά, αφού πέρα από την αύξηση του ΦΜΑΠ, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα γίνει κάποια στιγμή εντός του 2012. Επιπλέον, παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να το σκεφτεί πολύ σοβαρά πριν αυξήσει κατακόρυφα τους φόρους κατοχής ακινήτων, από τη στιγμή που το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στηρίζεται σε έσοδα 35 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η οποία σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι διόλου ελκυστική για τους υποψήφιους επενδυτές.
Μεγάλο είναι, επίσης, το... παζάρι για τους έμμεσους φόρους και είναι ενδεικτικό ότι στο παρασκήνιο των σκληρών αντιπαραθέσεων στο Υπουργικό Συμβούλιο και στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, για τη συνταγή του Μνημονίου, το υπουργείο Οικονομικών δέχθηκε σαφείς προειδοποιήσεις από σημαντικούς παίκτες της αγοράς αναψυκτικών ότι στην περίπτωση που εφαρμοστεί το σχέδιο για επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, οι εταιρίες τους απλώς θα μετακομίσουν σε γειτονικούς και πιο "φιλικούς" φορολογικά προορισμούς. Γι' αυτό, άλλωστε, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη το οικονομικό επιτελείο αναζητά από αλλού τα περίπου 300 εκατ. που υπολόγιζε να πάρει από τη φορολόγηση των αναψυκτικών.
Από το Σεπτέμβριο έρχεται, πάντως, αύξηση του ΦΠΑ στο 23% για εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία και καφετέριες, ενώ προς συζήτηση τίθεται η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ κατά 3 μονάδες από το 2012, με ταυτόχρονη μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, κάτι που θα τα επιβαρύνει με 7 μονάδες. Όσον αφορά στην περαιτέρω μείωση των συντελεστών για τις επιχειρήσεις στο 15%, αν και αποτελεί κοινό σημείο με τη Ν.Δ., εκτιμάται ότι μπορεί να προχωρήσει μόνο στην περίπτωση που υπάρξουν απτά αποτελέσματα από το μέτωπο κατά της φοροδιαφυγής...