Reuters: Τριετές πρόγραμμα για την Ελλάδα ύψους 80 - 100 δισ. ευρώ - iefimerida.gr

Reuters: Τριετές πρόγραμμα για την Ελλάδα ύψους 80 - 100 δισ. ευρώ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Στα 80 με 100 δισ. ευρώ θα φτάσει το νέο "πακέτο" βοήθειας προς την Ελλάδα, με στόχο να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες έως ότου μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές, κάτι που όπως αναφέρουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο πρακτορείο REUTERS, ενδεχομένως να μη γίνει νωρίτερα από τις αρχές του 2015!

Το... κλειδί των εξελίξεων δεν είναι άλλο από το πώς θα πειστούν οι ιδιώτες κάτοχοι ομολόγων να συμμετάσχουν εθελοντικά στο "πακέτο", πρόβλημα το οποίο παραμένει άλυτο, την ώρα που έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, όπου θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση. Ένα ακόμα ζήτημα που απασχολεί τους Ευρωπαίους είναι και η αντίδραση των Οίκων Αξιολόγησης, οι οποίοι έχουν διαμηνύσει ότι ενδεχόμενη διακράτηση μπορεί να χαρακτηριστεί πιστωτικό γεγονός που μπορεί να διαταράξει τις αγορές.

Στη περίπτωση που το "πακέτο" εγκριθεί από τα κράτη-μέλη, θα προβλέπει πόρους από τρεις πηγές: από την πώληση κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, από τη διακράτηση τίτλων εκ μέρους των ιδιωτών κι από νέα δάνεια. Αν και οι συζητήσεις για το πώς θα συμμετάσχουν οι ιδιώτες δεν έχουν καταλήξει, οι ίδιοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το τελευταίο σενάριο προβλέπει 25- 30 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις, άλλα 30 δισ. ευρώ από τη διακράτηση τίτλων και τα υπόλοιπα 30- 40 δισ. ευρώ από τα νέα δάνεια. Όσον αφορά στη χρονική διάρκεια του "πακέτου", στόχος είναι να καλύψει την Ελλάδα για τρία χρόνια ή μέχρι να επιστρέψει στις αγορές, κάτι που τώρα αναμένεται να γίνει στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 ή στις αρχές του 2015.

Μιλώντας στο συνέδριο των FINANCIAL TIMES, ο επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Αθήνα ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση για "ήπια" αναδιάρθρωση, αφού στην πραγματικότητα δεν υπάρχει "ήπια" αναδιάρθρωση, αφήνοντας, ωστόσο, ανοιχτό το "παράθυρο" για παράταση του χρόνου αποπληρωμής. Ακόμα κι έτσι, ο Μ. Τράα χαρακτήρισε το θέμα τεχνικό, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση τώρα, παραπέμποντας επί της ουσίας στις διαβουλεύσεις που θα κορυφωθούν στις 23 Ιουνίου στη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ