Θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα από τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον σεΐχη Χάμαντ μπεν Γιάσεμ αλ Θάνι στη Ντόχα του Κατάρ.
Στη συνάντηση των δύο ηγετών, που έγινε σε πολύ καλό κλίμα, καταγράφηκε η αμοιβαία θέληση για επενδυτική συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Μάλιστα, το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν τα πρώτα «καθορισμένα» βήματα σε τουρισμό, ενέργεια, ηλεκτρισμό και κατασκευές το επόμενο διάστημα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός από την πλευρά του ανέφερε πως η χώρα μας προσφέρει ευκαιρίες για επενδύσεις, ενώ ο ομόλογός του τού Κατάρ επανέλαβε πως η χώρα του αναζητά σοβαρούς συνομιλητές.
«Είχαμε μία δραματική κρίση στην Ελλάδα που μας έκανε να γίνουμε πιο σοφοί, πιο αποφασιστικοί και πιο δυνατοί και να στηριζόμαστε σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για να γνωρίζουμε τί ακριβώς θα κάνουμε» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Παρουσιάσαμε μία νέα ατζέντα προγραμμάτων με συγκεκριμένες προθεσμίες και σε αυτά θα συνεχιστεί η συζήτησή μας».
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «συζητήσαμε συγκεκριμένα project, κάποια από τα οποία θα είναι στο επίπεδο των κυβερνήσεων με συνεργασία των αρμόδιων υπουργών και κάποια θα είναι στο επίπεδο των επιχειρήσεων» και πρόσθεσε ότι «δεν θέλουμε πυροτεχνήματα αλλά αποτελεσματικότητα στις λύσεις και αυτή είναι η νέα αρχή που κάνουμε στις σχέσεις μας με το Κατάρ».
«Το να βρεθούν σοβαροί επενδυτές δεν είναι εύκολο, εμείς είμαστε σοβαροί επενδυτές και φίλοι» είπε ο Αλ Θάνι προσθέτοντας: «Εμείς προτιμούμε διακρατικές συμφωνίες, είναι πιο δίκαιες και πιο αποτελεσματικές και για τις δύο πλευρές, γνωρίζουμε όμως τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της Ελλάδας».
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Κατάρ έκανε ειδική αναφορά στην πρόθεσή του να συμμετάσχει από κοινού με την Ελλάδα στην δημιουργία ενός ταμείου που θα χρηματοδοτήσει ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αναφέροντας ως παράδειγμα αντίστοιχη συμφωνία που έχει κάνει το κράτος του με την Ιταλία στην οποία τα δύο κράτη έβαλαν από ένα δισ. ευρώ.
Τέλος, υπογράφησαν τρία Μνημόνια συνεννόησης για τους τομείς πολιτισμού και αθλητισμού και ανάπτυξης.
Το «αγκάθι» των διμερών συμφωνιών
Ένα από τα προβλήματα που αναμένεται να αντιμετωπίσει η όποια μελλοντική συνεργασία των δύο χωρών έγκειται στην τακτική του Κατάρ να ενδιαφέρεται μόνο για διακρατικές συμφωνίες, κάτι που απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για το λόγο αυτό, αποχώρησε και η κυβέρνηση του Κατάρ από τη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα και συγκεκριμένα από την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.