Το στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μπομπ Τράα σε ομιλία του σήμερα το πρωί σε συνέδριο των Times στην Αθήνα υποστήριξε πως η πρόοδος της Ελλάδας βάσει του προγράμματος δεν ήταν αμελητέα. Τόνισε μάλιστα πως υπάρχει ανοιχτό παράθυρο για την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου, αλλά υπό προϋποθέσεις.
Για την εκταμίευση της 5ης δόσης ο κ.Τράα δήλωσε πως η αξιολόγηση της Ελλάδας έχει ολοκληρωθεί και όλα πλέον θα κριθούν στην Σύνοδο Κορυφής, όπου όπως φαίνεται θα ληφθούν σκληρές αποφάσεις.
«Το πρόβλημα της Ελλάδας ήταν πως αν και οι μεταρρυθμίσεις ξεκίνησαν σε μία σωστή βάση, από τα τέλη του 2010 έχασαν το βηματισμό τους». Ουσιαστικά ο κ.Τράα κάνοντας έναν μίνι απολογισμό υποστήριξε πως η χώρα μας πραγματοποίησε βήματα προς τα εμπρός με το εργασιακό, ωστόσο όπως φάνηκε δεν έφτανε μόνο η πίεση του ΔΝΤ σε αυτόν τον τομέα (αναφερόμενος ουσιαστικά στο πρόβλημα με τις κλαδικές συμβάσεις).
Στη συνέχεια τόνισε πως αυτό που έχει σημασία είναι η ενίσχυση του ρυθμού των μεταρρυθμίσεων, καθώς και η υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Δήλωσε χαρακτηριστικά «το Μεσοπρόθεσμο πρέπει να υλοποιηθεί, δεν αρκεί απλώς η εξαγγελία».
Τώρα σε ότι αφορά στα επόμενα βήματα που θα πρέπει να κάνει άμεσα η Ελλάδα και μάλιστα χωρίς άλλες καθυστερήσεις ο κΤράα έδειξε το δρόμο των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και την πάταξη τις φοροδιαφυγής. «Τα μέτρα πρέπει να αποδώσουν καρπούς σήμερα, για αυτό και χρειάζονται και άλλες μεταρρυθμίσεις, ώστε το κλίμα να αλλάξει, για παράδειγμα το Fast Track θα πρέπει να εφαρμόζεται σε πολλές επενδύσεις και όχι μόνο σε ορισμένες». Παράλληλα άφησε και αιχμές για τα κλειστά επαγγέλματα, κάνοντας λόγο για μεταρρυθμίσεις που θεσμοθετήθηκαν, αλλά δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.
Αναφερόμενος στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας τόνισε και αυτός την αναγκαιότητα για συναίνεση «πρέπει να μιλάτε με μία φωνή», ενώ δεν παρέλειψε να πει το ίδιο ακριβώς και για τους ευρωπαίους εταίρους.
Τέλος για το θέμα της αναδιάρθρωσης, ο κ.Τράα υποστήριξε πως οποιοδήποτε σενάριο θα επηρεάσει τις τράπεζες, ενώ επεσήμανε πως όταν κάποιοι κάνουν λόγο για μικρή αναδιάρθρωση, είναι σαν να πηγαίνει η κόρη στον πατέρα της και να του λέει «είμαι ολίγον έγκυος»!