Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας αποφάσισε να δώσει το οριστικό "πράσινο φως" για την τέλεση του δημοψηφίσματος το οποίο αναμένεται να κρίνει εάν θα επιτραπεί να κατασκευαστούν μονάδες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.
Τα μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου αποφάνθηκαν ότι παρά το ότι η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι αποφάσισε να "παγώσει", προσωρινά, το σχέδιο για την δημιουργία πυρηνικών αντιδραστήρων, το σχετικό δημοψήφισμα, στις 12 και 13 Ιουνίου, μπορεί να πραγματοποιηθεί.
Πριν από μια εβδομάδα και ο Άρειος Πάγος είχε επίσης εκφρασθεί υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, και παράλληλα υπέρ της πραγματοποίησης άλλων τριών δημοψηφισμάτων. Τα δύο τάσσονται κατά της ιδιωτικοποίησης των δικτύων ύδρευσης, ενώ το τρίτο στοχεύει στην ακύρωση του νόμου περί "εύλογου κωλύματος".
Πρόκειται για το μέτρο που επιτρέπει στον ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, να μην παρουσιάζεται στις δικάσιμους, όταν υπάρχουν σοβαρές ανειλημμένες, κυβερνητικού χαρακτήρα, υποχρεώσεις.
Την ικανοποίησή τους για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου εξέφρασαν οι ογδόντα επιτροπές διοργάνωσης του δημοψηφίσματος κατά της πυρηνικής ενέργειας, οι οποίες τόνισαν ότι "έφτασε ένα οριστικό στοπ στις απαιτήσεις μιας κυβέρνησης που υποτίθεται ότι αφήνει τους ψηφοφόρους της, ελεύθερους, να διαλέξουν, αλλά, συγχρόνως, προσπαθεί να σαμποτάρει με κάθε μέσο το δημοψήφισμα (. . .)".
Η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με την προσφυγή της στο ανώτατο δικαστήριο, είχε προσπαθήσει να υποστηρίξει, ουσιαστικά, ότι μετά την υιοθέτηση ενός μορατόριουμ σε ό,τι αφορά την πυρηνική ενέργεια, δεν υπήρχε πλέον λόγος να διενεργηθεί το συγκεκριμένο δημοψήφισμα.
Μένει να φανεί αν στα τέσσερα αυτά δημοψηφίσματα η συμμετοχή θα ξεπεράσει, τελικά, το όριο του 50% συν μια ψήφο των πολιτών με δικαίωμα ψήφου, ώστε να θεωρηθεί το αποτέλεσμά τους νομικά έγκυρο.