Σύσκεψη μεταξύ υπουργών και οικονομικών παραγόντων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, με στόχο την εκπόνηση ενός δεκαετούς αναπτυξιακού πλάνου για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και οι εκπρόσωποι του ΙΟΒΕ, Ραφαήλ Μωυσής και Άγγελος Τσακανίκας, και του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Κορλίρας.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου, προκειμένου αυτό να στηρίζεται στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας και την τόνωση των εξαγωγών και να έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της απασχόλησης και τη βελτίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. Κομβικής σημασίας είναι ο ανασχεδιασμός του ΕΣΠΑ και οι προτεραιότητες για το νέο κοινοτικό πακέτο στήριξης 2014- 2020.
Όπως, χαρακτηριστικά ανέφεραν οι δύο υπουργοί, «δεν θα υποδείξουμε στους επιχειρηματίες, δεν είμαστε διευθυνόμενη οικονομία, αλλά κοιτάμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τα διοικητικής φύσης προβλήματα που δυσκολεύουν τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις και πώς θα αξιοποιήσουμε τα “εργαλεία” που έχει στην διάθεση του το κράτος, όπως είναι το ΕΣΠΑ, ο αναπτυξιακός νόμος, κ.λπ.».
Αμέσως μετά τη σύσκεψη ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως ανατέθηκε στο ΚΕΠΕ και στο ΙΟΒΕ η μελέτη για τρία θέματα:
- Πώς θέλουμε να είναι η ελληνική οικονομία το 2020. Αυτό αφορά τα μακροοικονομκά στοιχεία.
- Ποιοι κλάδοι θα τραβήξουν το «κάρο» της ανάπτυξης τα επόμενο χρόνια μέχρι το 2020.
- Με τι τρόπο θα φτάσουμε εκεί, στο ιδανικό.
«Αυτό το κάνουμε πρώτον για να δούμε ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, δηλαδή πώς πρέπει να είναι το αναπτυξιακό μας πρότυπο. Το δεύτερο, όμως, και πιο βασικό είναι το ΕΣΠΑ, το οποίο θέλουμε να στηρίζεται σε μια κατεύθυνση, την οποία θα μας δώσει αυτή η μελέτη» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε πως «ο χρονικός ορίζοντας είναι περίπου πέντε μήνες για να πάρουμε τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, πάνω στην οποία θα στηρίξουμε το ΕΣΠΑ και την ενημέρωση των αγορών και του κόσμου, για το πώς η κυβέρνηση βλέπει το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας και το νέο ΕΣΠΑ».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε πως γίνεται «προσπάθεια να δούμε πέρα από τη δημοσιονομική προσαρμογή, στη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Προφανώς το νέο ΕΣΠΑ δεν μπορεί, λόγω του ότι είμαστε στη φάση που το σχεδιάζουμε, να ειδωθεί χωριστά. Θα πρέπει να ενταχθεί στη λογική ενός συνολικού σχεδιασμού με όλους τους περιορισμούς που έχει από τη φύση του και τους Κοινοτικούς Κανονισμούς. Είπαμε να το προχωρήσουμε μέσα σε αυτόν τον ορίζοντα, στο πεντάμηνο στο οποίο αναφέρθηκε και ο κ. Στουρνάρας, διότι πρώτον έχουμε συγκεκριμένες υποχρεώσεις για το ΕΣΠΑ και δεύτερον δεν ξεκινάει εκ του μηδενός η προσπάθεια».