Ο Νικόλαος Ντερτιλής ήταν ο τελευταίος φυλακισμένος για την χούντα των συνταγματαρχών και είχε επανειλημμένα απορρίψει την πιθανότητα να ζητήσει χάρη για να βγει από τις φυλακές Κορυδαλλού.
«Κατά τρόπο κατηγορηματικό ο Νικόλαος Ντερτιλής είχε αρνηθεί την έξοδο του από τη φυλακή» είχε απαντήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης σε ερώτημα του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, στις 9 Ιανουαρίου στη Βουλή, περίπου τρεις εβδομάδες πριν πεθάνει ο απριλιανός πραξικοπηματίας.
«Από την αναδίφηση στο αρχείο του υπουργείου, προέκυψε ότι στο παρελθόν υπήρξε πρωτοβουλία (εισήγηση) του υπουργού Δικαιοσύνης για χορήγηση χάριτος (κύριων και παρεπόμενων ποινών, ως και άρσης συνεπειών) σε "Απριλιανούς", μεταξύ των οποίων και στον Νικόλαο Ντερτιλή, ο οποίος αρνήθηκε κατά τρόπο κατηγορηματικό την έξοδό του από τη φυλακή με ευεργετηματικές πράξεις της Πολιτείας» ανέφερε ο κ. Ρουπακιώτης και ενημέρωνε επίσης ότι:
- Με το αριθμ. 71/2006 Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιώς απορρίφθηκε το αίτημα για υφ' όρων απόλυση που υποβλήθηκε με το αριθμ. 39851/26-09-2005 έγγραφο του Διευθυντή του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού, αυτεπάγγελτα, επειδή είχε συμπληρώσει τις προϋποθέσεις σύμφωνα με τα άρθρα 105-110 Π.Κ.
- Με το αριθμ. 986/2011 Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιώς απορρίφθηκε το αίτημα για υφ' όρων απόλυση που υποβλήθηκε με το αριθμ. 26001/20-05 έγγραφο του Διευθυντή Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού, ύστερα από αίτηση- αναφορά της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης με την επωνυμία «Ένωση Πολιτών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου».
- Με το αριθμ. 694/2012 Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιώς απορρίφθηκε το αίτημα για υφ' όρων απόλυση που υποβλήθηκε ύστερα από την 25-06-2012 αίτηση αναφορά της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης με την επωνυμία «Ένωση Πολιτών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου».
«Σε κανένα από τα ανωτέρω Συμβούλια δεν παρέστη ο ίδιος, παρότι κλήθηκε. Μάλιστα στις 18 Ιουλίου 2010 απέστειλε προς το Πρωτοδικείο Πειραιά-Τμήμα Βουλευμάτων τη γραπτή δήλωσή του ότι αρνείται να αποφυλακιστεί υπό οποιοδήποτε όρο "πλην εκείνου της απολύτου δικαιώσεως και αποκαταστάσεως" του» αναφέρει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης.
Επίσης ο υπουργός θυμίζει ότι η διαδικασία απονομής χάριτος κινείται κατά κανόνα με αίτηση του καταδικασθέντος και σε εξαιρετικές περιπτώσεις με πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης. Η «χάρη» αποτελεί αυτόνομο θεσμό, άλλως suigeneris (ιδιόρρυθμη) σύνθετη κυβερνητική πράξη, στη διαδικασία της οποίας μετέχουν το Συμβούλιο Χάριτος (γνωμοδοτικού χαρακτήρα επταμελές όργανο αποτελούμενο κατά πλειοψηφία από δικαστές), ο υπουργός Δικαιοσύνης ως προτείνον όργανο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως αποφασίζον όργανο.
Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης στην ερώτησή του είχε ζητήσει να ενημερωθεί αν προτίθεται η πολιτική ηγεσία «να προβεί σε έμπρακτη δήλωση ανθρωπισμού αποφυλακίζοντας τον έγκλειστο παρασημοφορημένο αξιωματικό».