Σύμφωνα με πληροφορίες από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) το πρώτο κρούσμα από το βακτήριο E.Coli εμφανίστηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Επτάνησα σε μια γερμανίδα τουρίστρια στους Παξούς.
Η Γερμανίδα τουρίστρια εμφάνισε συμπτώματα κατά την διάρκεια των διακοπών της, τα οποία «μαρτυρούσαν» λοίμωξη από το βακτήριο που έχει προκαλέσει «ντόμινο» κρουσμάτων στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.
Οι ειδικοί έλαβαν βιολογικό υλικό από την τουρίστρια, η οποία στο μεταξύ επέστρεψε στην χώρα της, δεδομένου πως η κατάσταση της υγείας της της επέτρεπε να ταξιδέψει.
Πάντως, και όπως αναφέρουν πηγές του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., για να «κλειδώσουν» οι επιστήμονες πως το επικίνδυνο βακτήριο E. Coliπέρασε και τα σύνορα της χώρας μας, πρέπει να βγουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων ώστε να εξακριβωθεί εάν πρόκειται για το τοξικό στέλεχος «Ο104».
Ωστόσο και όπως τονίζουν η έναρξη της τουριστικής περιόδου αυξάνει ούτως ή άλλως της πιθανότητες το συγκεκριμένο βακτήριο να απασχολήσει και την Ελλάδα.
Το θανατηφόρο βακτήριο που μέχρι τώρα έχει προκαλέσει το θάνατο σε 22 ανθρώπους έχει πλήξει και τοτυς αγρότες της Κρήτης. Οι καλλιεργητές κηπευτικών ζητούν αποζημιώσεις, καθώς το πλήγμα που έχουν υποστεί τελευταία είναι μεγάλο και αφορά όχι μόνο τις αγορές του εξωτερικού αλλά και την εσωτερική αγορά. Μάλιστα η ζημία για το νομό Λασιθίου, σύμφωνα με τους αγροτοσυνδικαλιστές, αγγίζει τα 20 εκατομμύρια.
Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια, παρουσία εκπροσώπων αγροτικών φορέων και εξαγωγέων απ' όλη την Κρήτη. Η αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου τόνισε πως τα προϊόντα της Κρήτης είναι απολύτως ασφαλή κι αυτό αποδεικνύεται από τους συνεχείς ελέγχους που πραγματοποιούν οι υπηρεσίες. Ακόμη πρόσθεσε ότι οι πολίτες θα πρέπει να βγάλουν την ανασφάλεια από μέσα τους και να στηρίξουν την παραγωγή, ενώ η Περιφέρεια Κρήτης θα σταθεί κοντά στους καλλιεργητές κηπευτικών, κάνοντας όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες.