Γενέθλια: Σαν σήμερα η Αθήνα απέκτησε Μετρό πριν από 13 χρόνια - iefimerida.gr

Γενέθλια: Σαν σήμερα η Αθήνα απέκτησε Μετρό πριν από 13 χρόνια

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις μέρες ακριβώς που η έλλειψη του Μετρό από τη ζωή μας τίναξε την καθημερινότητα των Αθηναίων στον αέρα, γιορτάζουμε και τα γενέθλια από τα εγκαινιά του: στις 28 Ιανουαρίου του 2000 κόπηκε από τους επισήμους η κορδέλα που άλλαξε την κυκλοφορία στην Αθήνα.

Η Αθήνα μπορεί να γίνει διεθνής μητρόπολη; Εκείνο το χειμωνιάτικο πρωινό του 2000, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες να πλησιάζουν οι Αθηναίοι ένιωσαν για πρώτη φορά αισιόδοξοι πως η πόλη τους θα τα καταφέρει, καθώς ετοιμάζονταν για τα παρθενικά ταξίδια στα έγκατα της Αττικής πάνω στους συρμούς του Μετρό. Το όνειρο που είχε ξυπνήσει ήδη από τη δεκαετία του '60 έπαιρνε σάρκα και οστά.

Γενέθλια: Σαν σήμερα η Αθήνα απέκτησε Μετρό πριν από 13 χρόνια | iefimerida.gr 0

Στις 28 Ιανουαρίου ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης παρουσία του τότε προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου έκοβε την κόκκινη κορδέλα στο πιο μεγαλειώδη εγκαίνια της πόλης (περισσότερο και από αυτά του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης). Το διήμερο που ακολούθησε οι Αθηναίοι είχαν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν δωρεάν σε όλους τους σταθμούς, μένοντας έκθαμβοι με την αισθητική τους και την πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα καθαριότητα και τάξη που επικρατούσε στα βαγόνια και σταθμούς. Η υπερηφάνεια ήταν κυρίαρχο στοιχείο στην ψυχολογία του Αθηναίου εκείνες της μέρες: ένα υψηλής τεχνολογίας μετρό και σταθμοί που λειτουργούσαν ως ανοιχτό μουσείο χάρη στα αρχαιολογικά ευρήματα που εκτίθενται αλλά και τα έργα σύγχρονης τέχνης που κοσμούν κάποιους σταθμούς. Η κοσμοσυρροή ήταν τόσο μεγάλη δεν έλειψαν τα λιποθυμικά επεισόδια. Από τις 30 Ιανουαρίου ξεκίνησε η κανονική λειτουργία με την καταβολή αντιτίμου για το εισιτήριο.

Γενέθλια: Σαν σήμερα η Αθήνα απέκτησε Μετρό πριν από 13 χρόνια | iefimerida.gr 1

Ξαφνικά, μπαίνουν στο χάρη του Αθηναίου και άλλες περιοχές, όπως τα Σεπόλια που ως τερματικός σταθμός γίνονται ξαφνικά πιο δημοφιλή. Ήδη από τους πρώτους μήνες περισσότερα από 350.000 άτομα χρησιμοποιούσαν το μετρό, ενώ η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην πόλη μειώθηκε κατά 100.000 οχήματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ