Το υπουργείο Οικονομικών «αρπάζει» τις αδρανείς καταθέσεις και τις δίνει στις ευπαθείς ομάδες - iefimerida.gr

Το υπουργείο Οικονομικών «αρπάζει» τις αδρανείς καταθέσεις και τις δίνει στις ευπαθείς ομάδες

Το υπουργείο Οικονομικών «αρπάζει» τις αδρανείς καταθέσεις και τις δίνει στις ευ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο στόχαστρο του υπουργείου οικονομικών μπαίνουν οι αδρανείς καταθέσεις με στόχο να μπορέσει να εξασφαλίσει το Δημόσιο τα συγκεκριμένα χρήματα και να τα κατευθύνεται σε ευπαθείς ομάδες.

Ειδικότερα για τις αδρανείς καταθέσεις, θα επιτρέπεται η χρήση τους αποκλειστικά και μόνο για ειδικούς σκοπούς στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, μετά την παραγραφή των δικαιωμάτων του καταθέτη ή των νόμιμων κληρονόμων του, κατόπιν παρέλευσης 20ετίας.

Ως αδρανείς καταθέσεις θα θεωρούνται εκείνες στις οποίες δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία κίνηση επί μία 20ετία. Πριν από την εκμετάλλευση των καταθέσεων από το Δημόσιο, οι τράπεζες θα υποχρεούνται να ενημερώνουν εγγράφως τον καταθέτη ή τους συγγενείς του για την ύπαρξη αδρανούς λογαριασμού, τουλάχιστον 6 μήνες πριν από τη συμπλήρωση της εικοσαετίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που δόθηκε σε διαβούλευση επικαιροποιείται, ουσιαστικά καταρτίζεται για πρώτη φορά, το παρωχημένο νομοθετικό πλαίσιο για τους αδρανείς καταθετικούς λογαριασμούς.

Επιτρέπεται η χρήση των κεφαλαίων από αδρανείς καταθέσεις από το Ελληνικό Δημόσιο αποκλειστικά και μόνο για ειδικούς σκοπούς στήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, μετά την παραγραφή των δικαιωμάτων του καταθέτη ή των νομίμων κληρονόμων του, κατόπιν παρέλευσης εικοσαετίας.

Καταργείται η παρωχημένη διάταξη που προέβλεπε παραγραφή των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου κατόπιν παρέλευσης δεκαετίας, από τη συμπλήρωση της ως άνω αναφερόμενης εικοσαετίας, εξαλείφοντας έτσι ουσιαστικά τυχόν κίνητρο κάποιων πιστωτικών ιδρυμάτων να επιδιώξουν την καταστρατήγηση του Ν.Δ. 1195/1942.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ